Hjem Dyr Ingen mannlige eksemplarer igjen av arten – men forskerne kan ha reddet hvite neshorn fra utryddelse

Ingen mannlige eksemplarer igjen av arten – men forskerne kan ha reddet hvite neshorn fra utryddelse

Det finnes ingen hanner igjen av arten nordlig hvitt neshorn, og kun to hunner. Men nå kan forskerne ha gjort et sensasjonelt gjennombrudd som redder arten fra utryddelse.

Det finnes to genetisk forskjellige underarter av hvitt neshorn: nordlig og sørlig. Blant sørlige hvite neshorn er det 20.000 igjen. Av de nordlige er det to. Begge lever i Kenya, og de er begge hunner, opplyser WWF.

Man trenger ikke være spesielt god i biologi for å skjønne at arten har en mildt sagt utfordrende skjebne.

Men onsdag kom gladnyheten: Forskere har klart å lage fem embryo med eggene fra den ene av neshornene, og sperm fra en avdød han. Forskerteamet håper ifølge Daily Mail å plante embryoene inn i en surrogatmor, og på denne måten redde nordlige hvite neshorn fra utryddelse.

Nordlige hvite neshorn er de nest største landpattedyrene på jorden. De to gjenlevende neshornene er mor og datter, Najin og Fatu. Dessverre kan ingen av disse hunnene bære en kalv selv.

Dermed vil teamet i BioRescue-teamet ved Leibniz.instituttet for zoologi og naturforskning  prøve å bruke en hun fra den beslektede arten sørlige hvite neshorn som surrogatmor.

Tidsbegrensning for å redde hvite neshorn

Håpet er at bestanden av nordlige hvite neshorn skal ha vokst til tre stykker innen tre år, og at det lykkes forskerne i å få til en litt bredere bestand av arten over de neste to tiårene.

Hvite neshorn kan reddes fra utryddelse.

– Vi har en tidsbegrensning her, fordi vi ønsker en overføring av den sosiale kunnskapen fra de siste eksisterende nordlige hvite neshornene til en kalv, sier prosjektleder Thomas Hildebrandt.

LES MER:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com