Hjem Forskning Ingeniørere har klart å 3D-printe en ostekake – venter store omveltninger når maten vår digitaliseres

Ingeniørere har klart å 3D-printe en ostekake – venter store omveltninger når maten vår digitaliseres

Ingeniører ved Columbia University har nå klart å 3D-printe en ostekake. Eksperter tror at 3D-printet mat er fremtiden.

Det tok en del forsøk, men til slutt klarte ingeniører ved Columbia University å 3d-printe en ostekake. Det melder den britiske avisa The Guardian.

3D-printing benyttes stadig oftere til å lage modeller og maskindeler. Men dette prosjektet hadde til hensikt å vise potensialet denne teknologien har til å revolusjonere kjøkkenet, der vi en dag kanskje til og med vil kunne printe ut de lekreste måltider fra patroner med ulike typer matpasta.

– Ostekaken er det beste vi kan vise frem akkurat nå, men printeren kan gjøre mye mer. Vi kan også printe kylling, biff, grønnsaker og ost. Alt som kan gjøres om til en pasta, væske eller pulver kan printes, sier Jonathan Blutinger til avisa.

Blutinger er ingeniør ved Columbias Creative Machines Lab i New York, og han er ikke i tvil om at også matindustrien vil bli berørt av den teknologiske utviklingen i fremtiden.

– Når software først berører en bransje, ser vi oss aldri tilbake. Da drives utviklingen fremover på måter vi aldri hadde forestilt oss var mulig. Det har egentlig ikke skjedd for mat ennå, sier han til avisa.

Visjonen hans er at vi en dag har en matprinter som er kombinert med en laser for å varmebehandle maten. Rett og slett et apparat som gjør «alt» på kjøkkenet, og fungerer som en personlig kokk.

Blutinger tror også at en fremtid med et slikt apparat vil gjøre det enklere for folk å holde styr på kaloritelling, og hvilke næringsstoffer man får i seg. Det er imidlertid ikke slik at alle er enige med han.

Filosofiprofessor Andrew Feenberg ved universitetet i Vancouver tror printet mat fort kan se samme skjebnen som segway: Mange trodde den ville revolusjonere måten vi tar oss rundt på, men så endte det opp som et hjelpemiddel for folk som jobber i store lagre. Folk flest har ikke noen segway hjemme. Og akkurat slik ser han at printet mat kanskje kan ha en plass i restaurantnæringen, der forbrukerne ikke vil være klar over det «unaturlige» aspektet ved maten – men han tviler på at det vil bli allemannseie, og sier at han ikke ønsker seg en matprinter hjemme hos seg selv.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com