torsdag, juni 4, 2020

Ingrid Marie spiste morkaken sin. Men overlege anbefaler ikke kvinner å gjøre det samme

Mest lest nå

Nasjonalgarden kalles inn for å dempe demonstrasjonene i Minneapolis

Guvernøren i Minnesota kalte inn nasjonalgarden på torsdag da demonstrasjonene ble for mye for politiet. Demonstrasjonene startet i protest for drapet...

Da Ingrid Marie Hjertefølger fikk sitt andre barn, fikk hun angst og depresjon. Hun mener det at hun spiste morkaken hjalp henne ut av den tunge tiden.

Ingrid Marie hadde egentlig tenkt å plante morkaken under et tre i hagen når våren kom. Derfor fryste hun den ned.

Men da sønnen hennes var to måneder gammel, fikk han et illebefinnende, og Ingrid Marie beskriver det som «nesten krybbedød».


«Vi fant ham slapp og livløs, blek og grønnblå i ansiktet. Han pustet så vidt, rykkvis og overfladisk. Jeg ble aldeles hysterisk, tok ham ut i vinterluften, klappet ham i ansiktet og bad desperat til Gud», sier hun til KK.

Foto: Privat

Ble anbefalt å spise morkaken

Etter det hun beskriver som toppen et par minutter, fikk hun liv i sønnen igjen. Men opplevelsen ga henne angst og depresjon. Da ble hun oppmuntret av en venninne til å spise morkaken. Det skal angivelig redusere depresjon og humørsvingninger etter fødselen.

«Instinktet mitt sa høyt og tydelig JA, og i løpet av et øyeblikk var holdningen til å spise morkaka endret fra svært skeptisk til fullstendig overbevist. Borte var motvilje og avsmak, det føltes både rett, naturlig og helt nødvendig», sier Ingrid Marie til KK.

«Det var blodig og uvant»

Hun tok morkaken opp fra fryseren, tinte den, fjernet fosterhinnene og navlestrengen og skar den opp i små biter som igjen fryste ned.

Ingrid Marie, som hadde vært vegetarianer og veganer i mange år, spiste et par råe biter hver dag over en lengere periode. Hun beskriver smaken som av jern og litt salt.

«Det var blodig, og det var uvant, men det var helt fantastisk. Jeg smilte, gispet og lo hele tiden. Følte meg fri, sterk og litt rebelsk bare av tilberedningsprosessen», sier hun, og legger til at angsten og nedstemtheten ble bedre.

«Det gav meg en energiboost og var med på å løfte meg ut av angsten og nedstemtheten. Morkaka ga meg glede og latter, sprengte grenser jeg ikke ville ha og det opplevdes som å ta meg selv og kraften min tilbake. Gjøre krav på det som opprinnelig var meg. Empowerment er ordet», sier hun.

Overlege anbefaler ikke å spise morkaken

Annetine Staff er overlege ved Oslo Universitetssykehus og professor ved UiO. Hun forteller til KK at man i USA har forsket på om det kan være noen helsegevinster ved å spise morkake.

«Per i dag er det ikke påvist noen positive effekter. Så selv om morkaken på mange måter er et fantastisk organ, kan jeg ikke anbefale kvinner å spise den», sier hun.

Om det er noen fare ved å spise morkaken, kommer an på morkakens tilstand og hvordan den tilberedes. I USA sender kvinner vanligvis inn morkaken til tørking og får den i retur i pilleform.

«Morkaken er jo gammelt, døende vev som har gjort sin innsats for at fosteret skal vokse, det er altså slitne, gamle celler. Hvis du har en infeksjon i blodet eller i morkaken, kan det å spise den potensielt gi ulemper», sier hun.

129,786FansLik
1,366FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter