Hjem Nyheter Internett elsker denne influenseren – og mannen som styrer kontoen hennes tjener millioner

Internett elsker denne influenseren – og mannen som styrer kontoen hennes tjener millioner

Influenseren Aitana Lopez fra Barcelona har en stor fanskare på Instagram. Hun tjener opp mot 10 000 euro i måneden på sosiale medier. Men det er en ting som overrasker mange.

Aitana får rett som det er private meldinger fra kjendiser som ber henne ut. Men det er ikke så lett å møte denne modellen: Hun er nemlig ikke skapt av kunstig intelligens.

Rubén Cruz er designer og grunnlegger av byrået The Clueless. Han slet med å skaffe kunder. Løsningen ble å skape Aitana.

– Vi begynte å analysere hvordan vi jobbet og innså at mange prosjekter ble satt på vent eller kansellert på grunn av problemer utenfor vår kontroll. Ofte skyldtes det influenseren eller modellen og ikke designproblemer, sier Cruz i et intervju med Euronews.

Dermed bestemte de seg for å lage sin egen influenser som skulle brukes som modell for merkevarene som henvendte seg til dem.

Dermed oppsto Aitana: En sprudlende 25 år gammel rosahåret kvinne fra Barcelona med et fysisk utseende som grenser opp mot perfeksjon.

Den virtuelle modellen kan tjene opptil 10 000 i måneden, et beløp som tilsvarer nesten 120 000 norske kroner. I gjennomsnitt tjener hun rundt 3 000 euro, eller 35 000 kroner, per måned

– Vi gjorde detde slik at vi kunne tjene bedre og ikke være avhengige av andre mennesker som har egoer, manier, eller som bare vil tjene mye penger ved å posere, sier Cruz.

På bare noen få måneder har hun klart å få mer enn 210 000 følgere på Instagram og bildene hennes får tusenvis av visninger og reaksjoner. Hun mottar til og med private meldinger fra kjendiser som ikke er klar over at hun ikke er en faktisk person.

– En dag sendte en velkjent latinamerikansk skuespiller en tekstmelding for å be henne ut, forteller Cruz som legger til at skuespilleren ikke hadde den ringeste anelse om at Aitana ikke eksisterte.

Hva er generativ KI?

Teknologinettstedet Tek.no forklarer at kunstig intelligens foreløpig er hverken selvbevisst eller såkalt generell – den kan ikke lære seg nye egenskaper for egen maskin og «motivasjon». Men den kan etterligne noen av tingene vi mennesker gjør ved hjelp av noe som kalles nevrale nett og maskinlæring, der vi mater den med menneskeskapte eksempler på det vi vil at den skal få til.

Man kan også lage, generere, bilder med enkelte bildegenererte programmer. Midjourney og Stable Diffusion er to enkle og populære bildegeneratorer som lager bilder ved at du gir dem en beskrivelse av hvordan bildet skal se ut.

Flere populære KI-modeller på sosiale medier

I årevis har influensere samlet betydelige tilhengerskarer på sosiale medier, så at KI-miljøet skulle kaste seg på denne bølgen er kanskje ikke en stor ovreraskelse.

Med hjelp av bildegeneratorer som Stable Diffusion og Midjourney har det blitt skapt en rekke internettpersonligheter som faktisk ikke eksisterer. Aitana Lopez er en av dem. En annen er «Milla Sofia». Men hun beskriver også seg selv som en «24 år gammel virtuell jente som bor i Helsinki». Instagramkontoen hennes, som har 125 000 følgere, presiserer også helt klart at Milla Sofia ikke er et levende menneske, men en  KI-kreasjon.

Bildene hennes fremstår også som mer tydelig genererte enn bildene til Aitana Lopez.

Slik sjekker du om bildet er ekte eller KI

Generativ KI blir bedre og bedre, og mens mange av de tidlige KI-genererte modellene er synlig generert, så er det ikke alltid så lett å se at bilder laget med den nyeste teknologien er generert.

Den enkleste måten å finne ut om et bilde er laget av KI eller ikke er normalt å sjekke bildemetadata.

Metadata er, ifølge Forbes, informasjon som er knyttet til en bildefil som gir deg detaljer som hvilket kamera som ble brukt til å ta et bilde, bildeoppløsningen og eventuell opphavsrettsinformasjon. Metadata avslører ofte også om et bilde ble laget av AI.

Metadata overlever ofte når et bilde lastes opp til internett, så hvis du laster ned bildet på nytt og inspiserer metadataene, kan du normalt avsløre kilden til et bilde.

For å se bildemetadata i Windows:

  1. Høyreklikk på bildefilen og velg Egenskaper
  2. Klikk på Detaljer-fanen i vinduet som åpnes

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com