For første gang er dyrebare smykker og religiøse gjenstander vikingene røvet på vikingtokt i Irland for vel 1200 år siden tilbake i Dublin – men kun på lånt tid.
Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger har den største samlinga av vikingskatter fra Storbritannia og Irland, etter vikingene sine tokt på 800-tallet.
Ved museets samling finnes det til vanlig opp mot 100 gjenstander, som ble fraktet over havet i vikingskip.
– Mange av gjenstandene ble røvet under vikingtokt, og andre kan være gaver, bestikkelser eller handelsvarer, sier direktør Ole Madsen ved Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger i en pressemelding.
Det første raidet norske vikinger foretok i Irland var i år 795, og de gikk i land på øya Lambay. Det er en øy i irskesjøen, like nord for Dublin. Men etter hvert endret kontakten mellom Rogaland og Irland karakter, og i år 841 grunnla vikinger Dublin og etablerte egne bosettinger i det som i dag er blitt landets hovedstad.
Det førte til at skandinaviske bosettinger og den opprinnelige irske befolkninga ble tett integrert. Det er mange ting som kan bekrefte dette: Blant annet er det finnet en rekke vikingtidsgjenstander og et sterkt innslag av skandinavisk DNA i mange gravfunn i Irland.
– Gripende å tilbakeføre gjenstandene
Nå er flere av disse gjenstandene igjen sendt over havet, tilbake til Irland. Her skal de stilles ut på historiesenteret Dublinia i Dublin. Direktør Ole Madsen og professor Kristin Armstrong-Oma ved Arkeologisk museum, UiS ble med skattene og åpnet utstillinga.
– Dette er første gang gjenstandene kommer tilbake til landet der de ble laget. Vi som jobber med utstillingen syntes det var både gripende og emosjonelt å tilbakeføre de, sier Armstrong-Oma.
Utstillingen fokuserer på den spesielle kontakten mellom Rogaland og Irland, og særlig på vikingtidskvinnene. Arkeologisk museum har lånt ut i alt 128 gjenstander, og 10 av disse er av irsk opphav.
Utstillingen “Viking Age Women – Connecting Ireland and Norway” skal stå i Dublin helt frem til februar 2024. Når utstillinga er over skal de dyrebare skattene tilbake til Stavanger.
Vikingkvinnene ble gravlagt med dyrebare skatter
Mange religiøse skatter fra klostre og kirker har blitt funnet i kvinnegraver i Rogaland. De ble gjort om til smykker som kvinnene bar, samman med norrøne smykker som var laget i Rogaland. De sterke og mektige kvinnene fra vikingtiden fikk med seg de eksotiske smykkene i grava.
– Gravene forteller at kvinnene hadde fremtredende roller i samfunnet, som husfruer som bestemte og styrte på gården. Kanskje dro noen av de på vikingtokt og ble gravlagt med ting de selv var med og plyndret, sier Armstrong-Oma.
En av kvinnene som er funnet gravlagt på Håland i Time hadde kun irske smykker.
– Hun har fått en fremtredende rolle i utstillingen, og vi spekulerer i at hun kanskje var en irsk kvinne. Nye DNA-studier viser at det har kommet irsk DNA inn til Skandinavia i vikingtiden, sier Armstrong-Oma.