Hjem Kjendisnytt Isak Dreyer: – Gjelda gjør at vi ikke kan leve det livet vi har lyst til å leve, og mobilbruken forstyrrer oss. Har vi blitt slaver for eget liv?

Isak Dreyer: – Gjelda gjør at vi ikke kan leve det livet vi har lyst til å leve, og mobilbruken forstyrrer oss. Har vi blitt slaver for eget liv?

Våren 2022 reiste Jens Kvernmo og Isak Dreyer til Grønland, hvor de levde med inuittene i over tre måneder. 

Fiskeren Isak Dreyer ble kjendis da han deltok, og til slutt sto igjen som vinner, i NRK-programmet «Norges tøffeste.» Nordlendingen imponerte stort gjennom hele sesongen. Nå har riks-tøffingen vært på nye eventyr. Denne gangen har turen gått til Grønland. Turen var initiert av Kvernmo, som en del av hans urfolk-prosjekt. Sammen med fotograf Øyvind Nordahl Næss og NRK dokumenterte de sitt møte med urfolket, deres levesett og gamle fangstkultur. Resultatet ble boken «Drømmen om Grønland».

–  Å reise til Grønland er på mange måter en reise tilbake i tid. En reise tilbake i menneskets historie, sier Øyvind, forfatter av boka.  

På Grønland har de tre eventyrerne kommet tett på inuittene, som lever av tradisjonell jakt og fiske, og som har brukt de samme redskapene, klærne og metodene i tusenvis av år. 

– For oss i vesten har kunnskapen om å overleve på denne måten gått tapt i det daglige, kanskje fordi vi ikke trenger den for å leve normalt. I vesten er vi ikke avhengige av jakt og fangst for å skaffe ressurser til familien. Vi jobber og går i butikken for å kjøpe det vi trenger for å klare oss, fortsetter han. 

Turen og opplevelsen har gitt dem nye perspektiver. 

– Vi var veldig spent på hvordan det ville oppleves å være sammen med et folk som kun jobber for seg selv og ikke for andre. Om det faktisk er en verdi i seg selv å være selvforsynt og mestre overlevelse, men samtidig ha mindre penger? I hele den vestlige verden er det jo usikre tider, og folk er urolige. Mange sliter med dyre huslån og stor gjeld, som igjen gjør at de tvinges til å jobbe mer. Det blir en ond sirkel, sier Øyvind.

Isak, som er med på turen for å lære og gjøre ting han ikke kan, er enig. 

– Gjelda gjør at vi ikke kan leve det livet vi har lyst til å leve, og mobilbruken forstyrrer oss. Har vi blitt slaver for eget liv? undrer Isak

Kanskje lå noen av svarene de var ute etter i inuittenes måte å leve på. Målet med turen var å lære mest mulig om folket på Grønland og deres fangstkultur, og det skulle vise seg at livet på havisen kunne være nådeløst og at ekstreme situasjoner kunne inntreffe når som helst. 

– Min hovedmotivasjon var å bli mest mulig inuitt, sier Jens Kvernmo. 

Han er den av dem med flest erfaringer fra lange ekspedisjoner og reiser. Tidligere har han kun hatt enveisbillett til sine destinasjoner, og valgt å ikke reise hjem før han har oppnådd det han kom dit for. 

– Kulturen og levesettet som er bevart i det kalde Arktis framstår på mange måter som mystisk, men er kanskje det livet mange innerst inne lengter tilbake til uten å vite det. Det er derfor det er så fantastisk å komme såpass tett på som vi gjorde, sier han.

Men livet i isødet er ingenting å spøke med, og kontrasten til tilværelsen hjemme i Norge er stor. I boka får du lese om flere opplevelser som satt en støkk i dem alle tre. 

–Der i isødet er du ingenting hvis du ikke er skjerpet og totalt til stedet i nuet. Mangel på tilstedeværelse kan koste deg livet, og det får meg til å tenke på trygge Norge og hvor godt vi egentlig har det her hjemme. Jegerne på Grønland har alltid farer som de må hanskes med, og det er en del av deres hverdag. Det er faktisk en del av livet deres, mens vi bare var der på eventyr, avslutter Øyvind. 

Boka er i salg fra 18. september.  

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com