in , , , ,

Islendingene har prøvd firedagersuke – slik gikk det

David Mark/Pixabay

Et islandske forsøket med firedagersuke over flere år har vært en «enorm suksess», og fører til at veldig mange nå jobber mindre.

Fra 2015 til 2019 innførte bystyret i Reykjavik og den islandske regjeringen et forsøk der 2500 ansatte i offentlig sektior arbeidet 35 eller 36 timer i uken, uten å få redusert lønn. Dette skriver BBC og NRK. 2500 personer tilsvarer en prosent av den samlede arbeidsstyrken på Island.

Mange av de som var med i forsøket har valgt å gå over til ordningen permanent.

Relatert: Vil ha leksefri skole

I de fleste tilfellene viste det seg at produktiviteten enten var på samme nivå eller bedre enn før forsøket ble innført. Samtidig var velværen til arbeidstakerne som var med i forsøket blir beskrevet som «dramatisk forbedret».

Arbeidstakerne sier de er mindre stresset og utbrente, og at helsen og balanse mellom jobb og fritid var bedre.

Relatert: 43-år gammel spesiallege innenfor psykiatri : «dette bør du vite om utbrenthet»

I og med at forsøket var så vellykket har 86 prosent av arbeidsstyrken på Island enten begynt å jobbe mindre, eller fått rett til å gjøre det.

Flere andre tar også etter Island. I Spania er det et pilotprosjekt på gang i enkelte selskap. Dette skyldes delvis pandemien. Unilever gjennomfører også et forsøk blant sine ansatte på New Zealand. Her får de ansatte mulighet til å kutte ut en femtedel av arbeidstimene sine uten å gå ned i lønn.

Relatert: NAV gjør folk sykere – bare DU kan gjøre deg selv friskere

Aftenposten kan også fortelle at den britiske avisen  The Guardian skriver at firmaet Perpetual Guardian i New Zealand er så fornøyd med et forsøk de har gjort med firedagersuke at de har innført dette som et permanent tilbud til de ansatte.

Også hos Perpetual Guardian opplevde selskapet mer produktive og fokuserte ansatte, som dessunte klarte å balansere jobb og privatliv på en bedre måte.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Bildet av dalmatineren med «hjertenesen» går verden rundt

Legen mener at datterens hevelse er en øyeinfeksjon – mammaen skjønner at det er noe helt annet