Hjem Fremhevet Ivar Dyrhaug fikk sykdommen for 7 år siden – Slik går det nå

Ivar Dyrhaug fikk sykdommen for 7 år siden – Slik går det nå

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Mest sannsynlig hadde Ivar Dyrhaug sykdommen da han jobbet i NRK. Men han visste ingenting.

Den tidligere NRK-programlederen er mest kjent for sin programlederrolle i «Beat for Beat». En jobb han hadde gjennom 17 år. I 2015 ga han seg etter å ha ledet det populære musikkprogrammet siden 1999.

– 17 år er grunn god nok – og en eller annen gang så må ting ta slutt, sa han den gang til VG.

Det han ikke visste den gang, var at han sannsynligvis allerede hadde fått Parkinson.

Parkinson er en nevrodegenerativ sykdommen som utvikler seg gradvis. Det skyldes at celler i hjernen som er med å styre bevegelser blir ødelagt.

For syv år siden fikk Dyrhaug diagnosen. Men trolig startet sykdommen lenge før det. I intervjuet med VG forteller Dyrhaug om hvordan han først oppdaget at noe var galt. Det var på slutten av tiden som programleder for «Beat for Beat» at noe begynte å skurre.

– Jeg husker at jeg skulle gjøre noen «moves» under innspillingen, men jeg slet med de små dansetrinnene – føttene mine ville liksom ikke være med, sier han til VG.

Sa ingenting

Men selv om Ivar Dyrhaug visste at noe var i ferd med å endre i kroppen for mange år siden, og siden fikk diagnosen Parkinson, tok det tid før han fortalte det til omverden.

De eneste som fikk vite det var familie og venner. Men ettersom sykdommen ble mer og mer fremtredene følte Dyrhaug at det var riktig å være åpen om diagnosen.

Ivar Dyrhaug
Ivar Dyrhaug da han feiret 200 program med «Beat for beat». Foto: privat

– Jeg vil ikke at folk skal spekulere. Da er det bedre å si det som det er. At det ikke er noe farlig. Det er Parkinson, sa Dyrhaug til VG for to år siden.

Mye skam

I et nytt intervju med Dagbladet forteller nå Dyrhaug mer om sykdommen. Og hvorfor det er viktig å snakke om den.

– Det er såpass mange som har takket meg for at jeg har stått fram med Parkinsons. Da er det verdt det, for det er mye å si om det. Skam, uvitenhet, angst og tvil, forteller han.

I intervjuet med Dagbladet deler Ivar Dyrhaug åpent om hvordan det er å leve med Parkinsons sykdom, men understreker samtidig viktigheten av å holde seg aktiv. Til tross for sykdommen fortsetter han med boksing, tennis og har nylig begynt å spille golf. Han bemerker at symptomene på sykdommen har forsterket seg over tid, noe som gjør hverdagen mer utfordrende.

– Altså, symptomene forsterker seg. Jeg holder hjula i gang, men det koster mer, forteller han.

Ivar erkjenner at å holde seg positiv utad kan være vanskeligere enn det virker. Han deler en samtale med en med-diagnostisert som minner om at de må «spille med de kortene de har fått utdelt». Han har også innsett viktigheten av å ha forpliktelser og folk som forventer noe av ham, noe som han ser på som et privilegium.

Vil hjelpe andre

Nå slår han også et slag for andre som rammes av Parkinsons.

Ivar Dyrhaug forteller om en undersøkelse de gjorde på Facebook, hvor kun halvparten av 300 respondenter var fornøyd med hvordan de fikk sin Parkinsons-diagnose – ti prosent mottok diagnosen via post eller telefon. Han kritiserer mangelen på støtte rundt diagnosen og nevner at han har utarbeidet ti regler for bedre håndtering av nye pasienter, der den viktigste regelen er at ingen skal stå uten hjelp etter å ha fått en diagnose.

– Hvordan ville folk reagert om de fikk en kreftdiagnose på den måten? spør han.

Ivar Dyrhaug
Ivar Dyrhaug sammen med Tore Petterson. Foto: Privat

Til tross for utfordringene sykdommen fører med seg, forteller han med et smil om hvordan han fortsatt planlegger og ser frem til familiebegivenheter, og om hvordan han verdsetter de gode menneskene og øyeblikkene i livet sitt.

Dette er Parkinsons

 • Nevrologisk sykdom: Parkinsons er en progressiv, nevrodegenerativ sykdom som påvirker nervesystemet.
 • Dopaminproduksjon: Sykdommen er karakterisert ved nedbrytning av nerveceller i hjernen som produserer dopamin, noe som fører til manglende signalstoffer.
 • Motoriske symptomer: De vanligste symptomene inkluderer skjelvinger (spesielt i hvile), stivhet i musklene, langsommere bevegelser, og balanseproblemer.
 • Ikke-motoriske symptomer: Pasienter kan også oppleve symptomer som søvnproblemer, depresjon, angst, og kognitive endringer.
 • Ukjent årsak: Årsaken til Parkinsons er ikke fullstendig forstått, men det antas at genetiske og miljømessige faktorer spiller en rolle.
 • Ingen kur: Det finnes ingen kur for Parkinsons sykdom, men medisiner og terapier kan hjelpe til med å håndtere symptomene.
 • Behandlingsformer: Behandlinger kan inkludere medisiner som øker dopaminnivået i hjernen, fysisk terapi, og i noen tilfeller kirurgiske inngrep som dyp hjernestimulering.
 • Progressiv sykdom: Parkinsons er en langsomt fremadskridende sykdom, og symptomene forverres over tid.
 • Påvirker hverdagslivet: Sykdommen kan ha stor innvirkning på en persons evne til å utføre daglige aktiviteter og opprettholde en uavhengig livsstil.
 • Individuell variasjon: Symptomene og sykdomsforløpet kan variere betydelig fra person til person.
 1. kvinne
Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com