Hjem Hage Ja du kan faktisk dyrke sitrontre i Norge – Slik gjør du

Ja du kan faktisk dyrke sitrontre i Norge – Slik gjør du

Ja, det er mulig å dyrke sitrontre i Norge, men det krever litt ekstra omsorg og oppmerksomhet grunnet vårt kjøligere klima.

Sitrontrær trives best i varme og solrike klimaer og kan derfor ha vanskeligheter med å overleve utendørs gjennom den norske vinteren. Imidlertid kan de vokse og til og med bære frukt innendørs eller i et drivhus der de kan få nok lys og varme. Her er noen tips for å dyrke sitrontre i Norge:

Velg riktig Sort

Det finnes enkelte sorter som er mer hardføre og bedre egnet for innendørs dyrking. Meyer-sitron er et populært valg siden den er mer tilpasningsdyktig til mindre ideelle forhold og kan tåle lavere temperaturer bedre enn mange andre sitronsorter.

Sørg for nok lys

Sitrontrær trenger mye lys for å trives. Under norske forhold er det ideelt å plassere treet nær et vindu som får mye direkte sollys, eller eventuelt bruke vekstlys for å kompensere for mangel på naturlig sollys, spesielt om vinteren.

Temperatur og luftfuktighet

sitrontre
Sitrontrær er vant til høyere temperaturer enn vi har i Norge. Foto: Canva

Trærne foretrekker en jevn temperatur og høy luftfuktighet. Om vinteren kan det være en utfordring å opprettholde disse forholdene innendørs, spesielt med sentralvarme som kan tørke ut luften. Bruk av luftfuktere eller plassering av vannbeholdere nær planten kan bidra til å øke luftfuktigheten.

Vanning og gjødsling

Sitrontrær liker fuktig, men ikke våt jord. Det er viktig å la jorden tørke ut litt mellom hver vanning for å unngå rotråte. Gjødsling bør gjøres regelmessig med en høykvalitets sitrusgjødsel, spesielt i vekstsesongen.

Beskjæring og stell

Regelmessig beskjæring hjelper treet med å beholde en god form og fremmer sunn vekst. Fjern syke eller døde grener, samt grener som vokser innover mot sentrum av treet.

Overvintring

Om du velger å plante treet utendørs om sommeren, må det flyttes inn før temperaturene blir for lave. Sitrontrær tåler ikke frost.

Med riktig stell og oppmerksomhet, kan dyrking av sitrontrær være en givende hobby også i Norge. Det krever litt innsats, men gleden av å høste egne sitroner kan være vel verdt arbeidet. Om du er spesielt interessert finnes det faktisk en Facebookgruppe for de som dyrker sitrontrær i Norge. Den heter «Dyrking av sitrusplanter i Norge» og du finner den HER.

LES OGSÅ:

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com