Hjem Helse Ja, du kan spise deg søvnig

Ja, du kan spise deg søvnig

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Sliter du med nattesøvnen? Noen typer mat er lurt å spise for å få en god natts søvn. 

De fleste av oss har hørt at kaffe kan sabotere nattesøvnen. Er du en av de mange som sliter med å sove er du kanskje allerede påpasselige med å unngå trening, fjernsynstitting, mobilbruk og måltider rett før leggetid. Men visste du at det finnes mat som kan hjelpe deg med å sove? 

Tryptofanrik mat er viktig for produksjon av serotonin og melatonin. Mens serotonin ofte kalles lykke- og velværehormonet er melatonin essensielt for god søvn. Ifølge nettstedet Balanse i hverdagen trenger kroppen vår ca  4-5 mg tryptofan per kilo kroppsvekt per dag. Ved en kroppsvekt på 60 kg betyr dette til en daglig dose på ca 300 mg tryptofan.

Tryptofan finnes i omtrent alle matvarer hvor protein er en bestanddel, skriver Wikipedia, men påpeker at det finnes i spesielt rikholdige mengder i havre, melk, fisk, egg, kjøtt, sjokolade, tørkede dadler, og peanøtter. Tryptofan i matvarer kan ødelegges når maten tilberedes ved bruk av sterk varme.. 

Eksempler på tryptofanrik mat:

  • Kjøtt– spesielt kalkun og lammekjøtt
  • Fisk og skalldyr – spesielt torsk, laks, tunfisk og krabbe
  • ost og yougert- spesielt mozarella og parmesan
  • belgvekster
  • soya
  • egg  (230 mg tryptofan per 100 g. 1 egg veier ca 63 gram)
  • havre og bokhvete (190 mg per 100 g)
  • frø og nøtter
  • spirulina (alger generelt)

Rundt 5 prosent av tryptofanet som inntas vil dessuten normalt omgjøres til serotonin. På bakgrunn av dette har det vært spekulert i hvorvidt økt inntak av tryptofan kan dempe symptomer på depresjon.

Tryptofan i kombinasjon med karbohydrater, gjør det lettere å sovne. Tryptofanet gjør deg avslappet, mens karbohydratene stimulerer til insulinutskillelse.

– Insulinet frakter både karbohydrater og aminosyrer inn i cellene, noe som gjør at tryptofanet får dominere litt i blodstrømmen og tilføre hjernen råstoffet for de beroligende signalstoffene melatonin og serotonin, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til ABC Nyheter.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com