Hjem Dyr Kan hunder bli sjalu? Forskere har funnet svaret

Kan hunder bli sjalu? Forskere har funnet svaret

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

At hunder kan bli både hoppende glade og vettskremte er det liten tvil om. Og nå er det mange hundeeiere har hevdet også bekreftet gjennom forskning: Hunden har også komplekse følelser – som sjalusi.

Hundene deler hjem med oss og ser ut til å gjengjelde følelsene våre. Men hvor komplekse følelser er de egentlig i stand til? En ny studie fra New Zealand, omtalt på nettstedet Forskning.no, tyder på at hundeeiere har helt rett når de mener hunden deres blir sjalu.

Forskerteamet ved University of Auckland som står bak studien, har undersøkt hvilke reaksjoner hunder har når det kan virke som om eierne deres gir oppmerksomhet til en annen hund som de oppfatter som en sosial rival.

Mer enn 80 prosent av hundeeierne har i tidligere studier fortalt at hunden deres er sjalu når de gir oppmerksomhet til andre hunder – de vanligste reaksjonene fra hundene er bjeffing, opphisset adferd og trekking i båndet.

Ny forskning, publisert i tidsskriftet Psychological Science, støtter disse observasjonene. Studiet konkluderer til og med at hunder også kan viser sjalu atferd bare ved å forestille seg at eieren deres gir oppmerksomhet til en potensiell rival – i dette tilfellet en kunstig hund.

– Forskning støttet det mange hundeeiere mener – hunder viser sjalu adferd når deres menneskelige følgesvenn kommumiserer med en potensiell rival, sier Amalia Bastos med University of Auckland i en pressemelding. Bastos er studiens hovedforfatter.

Hunder ser ut til å være en av de få artene som kan vise sjalu atferd på en lignende måte som et menneskebarn gjør når moren gir kjærlighet til et annet barn. Hos mennesker er sjalusi nært knyttet til selvbevissthet, noe som er en av grunnene til at forskere som studerer dyrs kognisjon er så interesserte i å studere sjalusi og andre sekundære følelser hos dyr.

For å teste hvordan og når hunder viser sjalu atferd, lot forskerne 18 hunder få oppleve situasjoner der de kunne forestille seg at det foregikk et sosialt samspill mellom deres menneskelige følgesvenn og enten en realistisk falsk hund, eller en fleece-sylinder. Den realistiske dummy-hunden fungerte som en potensiell rival. Fleece-sylinderen, som åpenbart ikke kunne antas å være en annen hund, fungerte som et kontrollpunkt.

Tre typiske trekk

I eksperimentet observerte hundene at «rivalen» ble plassert ved siden av eieren deres. Deretter ble det satt opp en sperring mellom hunden og den potensielle rivalen, slik at hunden ikke kunne se «rivalen» sin. Til tross for at forskerne blokkerte synsfeltet, var hundene svært ivrige på å få oppmerksomheten til eierne når det kunne virke som om de kanskje drev og klappet «rivalen» bak sperringen. Når forskerne gjentok eksperimentet med en fleece-sylinder i stedet for en dummy-hund, var hundene langt mindre ivrige på å få eierens fokus rettet mot seg.

Hunder kan virkelig bli sjalu.

Gjennom studien fant Bastos og hennes kolleger ut at hunder viste tre typiske menneskelignende sjalu trekk:
For det første ble de bare sjalu når eieren deres samhandlet med en opplevd sosial rival, og ikke med et livløst objekt. For det andre ble den sjalu atferden fremkalt som en konsekvens av samspillet, og ikke bare på grunn av at den potensielle rivalen var tilstedet. For det tredje viste hundene også sjalusi selv om de ikke kunne se nøyaktig hva som skjedde mellom eieren deres og den sosiale rivalen – men de kunne forestille seg at rivalen ble klappet.

– Disse resultatene støtter påstander om at hunder viser sjalu oppførsel. De viser også at hunder mentalt kan forestille seg situasjoner som fremkaller sjalusi, sier Bastos.

Forskerne sier at det fortsatt mye arbeid som gjenstår for å fastslå hvor like sinnene til mennesker og andre dyr er.

– Det er for tidlig å si om hunder opplever sjalusi som vi gjør, men det er helt klart at de reagerer på situasjoner som er egnet til å fremkalle sjalusi, selv om det skjer utenfor hundens synsfelt, sier Bastos.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com