Hjem Dyr Jaktflått oppdaget i Norge: Tre ganger større enn vanlig flått, kan se og løpe etter byttet
Dyr

Jaktflått oppdaget i Norge: Tre ganger større enn vanlig flått, kan se og løpe etter byttet

I fjor ble den første jaktflåtten i Norge oppdaget på en hest i Vestby kommune på Østlandet. Saken ble blant annet omtalt av NRK. Jaktflått er en ny type flått her til lands. Mens vanlig norsk skogflått sitter stille i busker og biter seg fast i forbipasserende, kan den nye jaktflåtten løpe etter byttet sitt.

I tillegg er jaktflåtten tre ganger så stor som skogflåtten.

Det varme været kan skape uventede problemer for turfolk og dyr om noen måneder, advarer professor Snorre Stuen ved NMBU i et intervju med TV 2.

En stor løpende flått som kan se, jobber nå potensielt skjult i Norge med å utvikle seg.

– Flåtten kan overleve både i fuktige og tørre områder, men vil ha høye temperaturer for å etablere seg. Varmt vær på forsommeren vil være veldig gunstige forhold for flåtten, sier Stuen til TV 2.

Han forklarer at om det blir en varm vår og sommer, kan enkelte av jaktflåttene utvikle seg til voksne stadier. Og da vil han forvente å finne disse nye flåttene på større pattedyr i perioden august og september.

Stuen understreker at jaktflåttens hovedmål er store dyr, og ikke mennesker.

flåttsesong
En ny type flått inntar landet.

– Men det er lite sannsynlig at den vil utgjøre en stor trussel for oss mennesker denne sommeren, sier han til TV 2.

Det er imidlertid ikke helt sikkert at den nye kjempeflåtten for bre seg uforstyrret. I fjor sommer skrev vi om en ny type parasittveps som angriper flått, som for første gang er påvist i Norge. Vepsen utvikler seg inne i blodfulle flått og eter dem opp fra innsiden.

– Den nye arten kan få stor betydning for bekjempelse av flått i fremtiden, sa insektforsker Lars Ove Hansen i en pressemelding fra Naturhistorisk museum.

Han påpeker at t det forskes mye på biologisk skadedyrbekjempelse, og sier den nyoppdagede parasittvepsen som har det latinske navnet «Ixodiphagus hookeri», kan vise seg å bli nyttig på steder der flåttplagen er ekstra stor.

I Europa er det vanligvis skogflått den foretrekker, men poarasittvepsen kan også angripe andre flåttarter, inkludert jaktflått.

LES MER:

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com