torsdag, oktober 1, 2020

Jan fikk ikke besøke sin 97-år gamle mor – Valgte å skrive henne ut av sykehjemmet

Mest lest nå

Klarer du å finne C-en på under ett minutt?

Det finnes mange optiske illusjoner på nettet hvor man skal lete etter noe skjul. Se for eksempel: Kan du se kvinnen i dette bildet? I denne...

Etter at koronapandemien rammet oss i mars har en rekke sykehjem innført besøksforbud.

Ikke bare i Norge, men stort sett over hele verden. Så også i nabolandet vårt Sverige. Naboene våre har opplevd høye dødsfall relatert til Covid-19, og har mistet mange eldre ettersom de har fått smitte inn på flere sykehjem.

Besøksforbud eller restriksjoner er derfor en viktig strategi for å hindre at de svakeste får viruset, men det fungerer ikke for alle, mener Jan Roostal.


Han bor i den svenske kommunen Täby hvor det har vært besøksforbud på sykehjemmene siden mars.

Jans mor på 97-år bor på et av sykehjemmene, og for Jan var det ikke lenger mulig å opprettholde forbudet mot å besøke sin mor.

Skrev henne ut

For en måned siden bestemte han seg for å si opp plassen til sin 97-år gamle mor, Paula. Hun har bodd på sykehjemmet i flere år, men nå klarte ikke sønnen å se på at hun skulle sitte der i ensomhet uten familien sin lenger.

Han leide derfor en toromsleilighet som han skal bo i sammen med sin bor, til det hele er over.

– Før besøksforbudet besøkte jeg eller broren min mor nesten daglig. I to måneder fikk vi ikke lov til å møtes i det hele tatt, siden ble det en halvtime i uken med en avstand på to meter, sier Jan Roostal til SVT Nyheter.

Han opplevde at livsgnisten til moren forsvant. De harde restriksjonene gjorde mer skade for henne enn godt.

Hun både ser og hører dårlig, så hun kan verken lese eller se på TV, noe som betyr at hun er helt avhengig av besøk fra familien og bli tatt med på daglige turer, forteller sønnen.

– Jeg har tilbudt meg å ta på meg visir, munnbind og engangshansker for å gå tur med henne, forteller han til SVT.

Jan mener det er riktig at kommunen ønsker å beskytte de eldre, men mener at begrensningene rammer beboerne på forskjellige måter.

– Det som har skjedd er forferdelig og det er veldig viktig å beskytte de eldre, men samtidig må du finne en balanse: veie risiko mot gevinst eller tap. Når du er 97 år gammel, kan du ikke forestille deg at du neste sommer eller om tre år vil møte slektningene dine igjen. Når du er 97 år er det ikke viktig å leve så lenge som mulig, men at dagene har kvalitet, avslutter han.

Er du enig med Jan? Bruk gjerne kommentarfeltet vårt på Facebook for å si din mening!

LES OGSÅ: Moren med korona ble isolert fra sin nyfødte sønn. Da gjorde sykepleieren noe som smeltet hjertet hennes

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter