Jan Runar Eliassen, kjent fra suksessprogrammet «Demenskoret» på NRK, har nå blitt tildelt en betydningsfull rolle i den europeiske demensorganisasjonen, Alzheimer Europe.
Dette ble nylig delt på Demenskorens Instagram-side, hvor det kom fram at Eliassen er valgt inn som medlem i European Working Group of People with Dementia (EWGPWD).
«Masse lykke til med å målbære interesser og synspunkter på vegne av mennesker med demens,» skriver Demenskoret stolt på Instagram.
Det er ingen tvil om at Jan Runar Eliassen har blitt en folkefavoritt etter sin deltakelse i NRKs «Demenskoret». Gjennom serien, som satte fokus på hvordan musikk kan gi livskvalitet til mennesker med demens, har Eliassen, sammen med de andre kormedlemmene, mottatt mye positiv oppmerksomhet.
En stemme for unge med demens
Jan Runar Eliassen, som ble diagnostisert med alzheimer i en alder av 45, var den yngste i koret. Til tross for den utfordrende sykdommen har han valgt å stå frem og bruke sin stemme til å representere unge mennesker som rammes av demens.
Da han først ble med i «Demenskoret», innrømmet han at det var tøft å se hvordan sykdommen utvikler seg hos de andre kormedlemmene. Det gjorde at han en periode vurderte å trekke seg fra serien.
– Jeg er jo den yngste i koret, og de andre kormedlemmene er kommet til forskjellige stadier i sykdommen. Hver korøvelse er en konstant påminnelse om hva som vil komme, fortalte han ærlig i et intervju med VG.
Kona oppdaget at noe ikke stemte
Det var kona Marion som først oppdaget at noe ikke var som det skulle. Hun er kjøpmann på Rema 1000-butikken i Hokksund. Da mannen hennes kom i butikken for å handle så hun at noe var galt.
– Jan Runar kom gående mot meg. Han var tom i blikket, og visste ikke hva han drev med. Han kom raskt til seg selv, men var lei seg for at han ikke forsto hva som skjedde, sier hun ifølge DT i den første episoden av Demenskoret.
Et par dager etter oppdaget hun at Jan Runar hadde parkert ved butikken med lysene på og nøkkelen fortsatt i tenningen.
Å få Alzheimer-diagnose i så ung alder opplevdes som surrealistisk. Når han er i form hjelper han litt til i butikken til kona og på discgolf-butikken tre av barna hans driver.
– Men jeg blir sliten. Da kan jo jeg dra hjem og roe meg. Det er verre for Marion som må stå i full jobb, sier han til Drammens Tidende.
Etter han ble syk har hverdagen forandret seg.
– Jeg er avhengig av familien, de er ikke avhengige av meg. Jeg kan ikke kjøre bil, når en bor på Ormåsen er det litt trasig. Så er jeg litt usikker på å ta tog og buss alene. Det er ikke så enkelt. Jeg er avhengig av at barna eller kona kjører meg rundt, reiser ikke så mye på egen hånd lenger, sier Jan Runar til DT.
Til NRK forteller han at Demenskoret plutselig bød på en møteplass for ham. Men også noen tunge tanker. De andre kormedlemmene er betydelig mye eldre enn han – fra 60 år og oppover.
– Jeg får hele tiden en påminnelse om at jeg ikke skulle hatt sykdommen. Det er tøft, sier han til NRK. Kun to prosent som rammes av demens er under 65.
Nå har han altså fått en ærefull rolle i en europeisk demensorganisasjon, og vi kunne ikke vært mer stolte! ❤️ Jan Runar viser at selv de tøffeste utfordringene kan møtes med styrke, mot og et stort hjerte. La oss gi ham all den støtten han fortjener! 🙌👏
Del gjerne denne artikkelen for å vise din støtte til Jan Runar Eliassen og hans arbeid for demenssaken.