Liverpool-supporter Jan Runar Eliassen (49) som avsluttet Demenskorets konsert med solo på «You’ll Never Walk alone» er overveldet etter den positive oppmerksomheten tv-deltakelsen har medført.
I Norge har over 100 000 mennesker demens, et antall som trolig vil dobles de neste tjue årene. Over 400 000 nordmenn er nær pårørende. Ektefeller, partnere, søsken, barn og barnebarn får hverdagen snudd på hodet. Likevel er demens en sykdom det snakkes lite om, som det er knyttet mye skam og tabu til.
– Jeg håper at ordet demens blir enklere å si høyt, være åpen om og forstå og at alle tar imot mennesker med demens på en bedre måte fremover, sa programleder Ingrid Gjessing Linhave da programkonseptet ble lansert.
Seerne fulgte koret som besto av 15 personer fra 48 til 85 år. Alle har demens og de møtes til sangøvelser frem mot den store konsertdagen på Chat Noir.
Jan Runar Eliassen på 49 år er yngstemann i koret som fortsatt møtes. Han var kun 45 år da han fikk diagnosen.
Nå melder Eikerbladet at Jan Runar Eliassen er nominert til Gullruten. «Demenskoret» er nominert til hele fire priser under årets utdeling. Det populære programmet er nominert som «beste karakterdrevne dokumentarserie» og til «årets publikumspris». I tilleg er Ingrid Gjessing Linhave nominert i kategorien «beste programleder underholdning» og Jan Runar Eliassen er nominert i kategorien «årets nye deltaker».
– Det er helt vilt, noe jeg aldri hadde trodd. Jeg liker meg egentlig ikke foran kameraet eller å få oppmerksomhet, så for meg er dette stikk motsatt av hvordan jeg egentlig liker livet, sier Jan Runar Eliassen til Eikerbladet.
Når lokalavisa spør hvorfor han tror han er den som ble nominert til årets nye deltaker, svarer Eliassen:
– Jeg tror det har noe med alderen å gjøre, og at det har noe med familien – kona Marion og ungene. Det er nok en helt unik historie som produksjonsselskapet var flinke til å fortelle. Det er ikke alle som synger solo på Chat Noir på strak arm uten å ha stått på en scene tidligere. Det er nok elementer hele veien som har gjort at juryen synes dette er verdt en nominasjon, sier han.
Etter programmet har Jan Runar fått mye positiv oppmerksomhet. Mange har fått med seg lidenskapen hans for Liverpool. Og mange har sendt ham Liverpool-effekter.
– Jeg har fått en del gaver i posten. Det har jeg aldri gjort før, så det er jo en forandring, har Jan Runar fortalt i et intervju med Nettavisen.
Til Drammens Tidende har han tidligere fortalt at han har valgt å være åpen om sykdommen. Jan Runar, som tidligere har sunget i kor, ønsket å delta i koret for å sette fokus på yngre med demens. Han har opplevd at det ikke finnes tilbud for yngre og ønsker å kunne bidra til en endring når det gjelder dette.
Å få Alzheimer-diagnose i så ung alder opplevdes som surrealistisk.
Etter at han ble syk har hverdagen forandret seg.
– Jeg er avhengig av familien, de er ikke avhengige av meg. Jeg kan ikke kjøre bil, når en bor på Ormåsen er det litt trasig. Så er jeg litt usikker på å ta tog og buss alene. Det er ikke så enkelt. Jeg er avhengig av at barna eller kona kjører meg rundt, reiser ikke så mye på egen hånd lenger, sier Jan Runar til DT.
Selv om serien har vært en suksess langt over all forventning, var det ikke bare enkelt for Jan Runar å delta.
– Jeg tenkte mye på at jeg var yngst i starten. Det var vanskelig, for det var så mange forskjellige sykdomsforløp i koret. Så det å se hva jeg har i vente, hvordan jeg kan bli i løpet av årene, det var ikke noe morsomt, sier han.