Hjem Historier fra livet Jan Runar fra «Demenskoret» er overveldet: Får drøssevis av Liverpool-effekter i posten

Jan Runar fra «Demenskoret» er overveldet: Får drøssevis av Liverpool-effekter i posten

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Liverpool-supporter Jan Runar Eliassen (49) som avsluttet Demenskorets konsert med solo på «You’ll Never Walk alone» er overveldet etter den positive oppmerksomheten tv-deltakelsen har medført.

I Norge har over 100 000 mennesker demens, et antall som trolig vil dobles de neste tjue årene. Over 400 000 nordmenn er nær pårørende. Ektefeller, partnere, søsken, barn og barnebarn får hverdagen snudd på hodet. Likevel er demens en sykdom det snakkes lite om, som det er knyttet mye skam og tabu til.

– Jeg håper at ordet demens blir enklere å si høyt, være åpen om og forstå og at alle tar imot mennesker med demens på en bedre måte fremover, sa programleder Ingrid Gjessing Linhave da programkonseptet ble lansert.

Og «Demenskoret» ble en braksuksess.  Aftenposten forteller at det i snitt var 670.000 seere som fulgte hver episode. Prosjektredaktør i NRK, Gitte Calmeyer, er overveldet over responsen og seertallene.

– Antall henvendelser kan sammenlignes med det vi fikk for «Skam» eller «Exit», sier Calmeyer til avisa.

Seerne fulgte koret som besto av 15 personer fra 48 til 85 år. Alle har demens og de møtes til sangøvelser frem mot den store konsertdagen på Chat Noir.

Jan Runar Eliassen på 49 år er yngstemann i koret som fortsatt møtes. Han var kun 45 år da han fikk diagnosen.

Utelukkende positiv respons

Da koret holdt konsert på Chat Noir i Oslo, var det hele 40 stykker som kom for å være Jan Runar sin heiagjeng. Liverpool-supporteren Jan Runar avsluttet hele konserten som solist på favorittsangen sin «You’ll Never Walk Alone».

– NRK sa at de var ganske sikre på at det ville bli godt mottatt. Men vi ble også forberedt på at det kanskje kunne komme noen troll som ville ødelegge gleden litt. Men så har det gått over all forventning. Det har tatt fullstendig av, det er jo helt rått å tenke på, sier Jan Runar i et intervju med Nettavisen.

Kona legger til at det utelukkende har vært positiv respons. På gata stopper folk for å si hei og prate, og også postkassa til familien har fått kjørt seg den siste tiden.

Postkassen fylt av Liverpool-effekter

– Jeg har fått en del gaver i posten. Det har jeg aldri gjort før, så det er jo en forandring, sier en blid Jan Runar til Nettavisen.

49-åringen har fått tilsendt forskjellige ting – men svært mye av det er Liverpool-relaterte gaver.

– Det var en som hadde et bilde av Jürgen Klopp med signatur som synes at jeg burde få den. Det var veldig hyggelig, sier Jan Runar og presiserer at det hele er litt overveldende.

Han har også fått en signert hilsen fra samtlige Liverpool-spillere.

Ønsker å sette fokus på yngre med demens

Til Drammens Tidende har han tidligere fortalt at han har valgt å være åpen om sykdommen. Jan Runar, som tidligere har sunget i kor, ønsket å delta i koret for å sette fokus på yngre med demens. Han har opplevd at det ikke finnes tilbud for yngre og ønsker å kunne bidra til en endring når det gjelder dette.

Å få Alzheimer-diagnose i så ung alder opplevdes som surrealistisk. Når han er i ok form hjelper han litt til i butikken til kona og på discgolf-butikken tre av barna hans driver.

Men etter at han ble syk har hverdagen forandret seg.

– Jeg er avhengig av familien, de er ikke avhengige av meg. Jeg kan ikke kjøre bil, når en bor på Ormåsen er det litt trasig. Så er jeg litt usikker på å ta tog og buss alene. Det er ikke så enkelt. Jeg er avhengig av at barna eller kona kjører meg rundt, reiser ikke så mye på egen hånd lenger, sier Jan Runar til DT.

Tungt å se hva som er i vente

Selv om serien har vært en suksess langt over all forventning, var det ikke bare enkelt for Jan Runar å delta.

– Jeg tenkte mye på at jeg var yngst i starten. Det var vanskelig, for det var så mange forskjellige sykdomsforløp i koret. Så det å se hva jeg har i vente, hvordan jeg kan bli i løpet av årene, det var ikke noe morsomt. Så jeg måtte gjennom noen øvelser før jeg bestemte meg for å fortsette, sier han.

Det å bidra til å sette fokus på at yngre også kan få demens veide etter hvert tyngre, og Jan Runar ble i koret.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com