Hjem Kjendisnytt Jan Runar fra Demenskoret forteller hvordan det var å få diagnosen som 45-åring

Jan Runar fra Demenskoret forteller hvordan det var å få diagnosen som 45-åring

Jan Runar som var med i forrige runde av demenskoret fikk diagnosen kort etter 45-årsdagen. De fleste med Alzheimer er over 65.

I Norge har over 100 000 mennesker demens, et antall som trolig vil dobles de neste tjue årene. Over 400 000 nordmenn er nær pårørende. Ektefeller, partnere, søsken, barn og barnebarn får hverdagen snudd på hodet. Likevel er demens en sykdom det snakkes lite om, som det er knyttet mye skam og tabu til.

– Jeg håper at ordet demens blir enklere å si høyt, være åpen om og forstå og at alle tar imot mennesker med demens på en bedre måte fremover, sa programleder Ingrid Gjessing Linhave da programkonseptet ble lansert.

Demenskoret består av 15 personer fra 48 til 85 år. Alle har demens, men på ulike stadier. Samtidig som de møtes til sangøvelser frem mot den store konsertdagen på Chat Noir, følger forskerne opp og undersøker om korsang kan være bra for mennesker med demens. 

Jan Runar Eliassen (45) er yngstemann i koret. Han forteller til Drammens Tidende at han har valgt å være åpen om sykdommen. Det gjorde at han meldte seg som interessert da NRK søkte deltakere til Demenskoret. TV-programmet har tatt Norge med storm, og meldingene om initiativ til lokale Demenskor i kjølvannet av serien har vært mange.

Godt nyttår fra oss🎉🎉🎉🎉

Posted by Jan Runar Eliassen on Saturday, December 31, 2022

Det var kona Marion som først oppdaget at noe ikke var som det skulle. Hun er kjøpmann på Rema 1000-butikken i Hokksund. Da mannen hennes kom i butikken for å handle så hun at noe var galt.

– Jan Runar kom gående mot meg. Han var tom i blikket, og visste ikke hva han drev med. Han kom raskt til seg selv, men var lei seg for at han ikke forsto hva som skjedde, sier hun ifølge DT i den første episoden av Demenskoret.

Et par dager etter oppdaget hun at Jan Runar hadde parkert ved butikken med lysene på og nøkkelen fortsatt i tenningen.

LES OGSÅ: Jan Runar fra Demenskoret har fått oppmuntrende beskjed av legen

Vil ha fokus på yngre med demens

I pressemeldingen fra NRK der Demenskoret ble presentert sier Jan Runar, som tidligere har sunget i kor, at han med sin deltagelse ønsket å sette fokus på yngre med demens. Han har opplevd at det ikke finnes tilbud for yngre og ønsker å kunne bidra til en endring når det gjelder dette.

Å få Alzheimer-diagnose i så ung alder opplevdes som surrealistisk. Når han er i form hjelper han litt til i butikken til kona og på discgolf-butikken tre av barna hans driver.

– Men jeg blir sliten. Da kan jo jeg dra hjem og roe meg. Det er verre for Marion som må stå i full jobb, sier han til Drammens Tidende.

Etter han ble syk har hverdagen forandret seg.

– Jeg er avhengig av familien, de er ikke avhengige av meg. Jeg kan ikke kjøre bil, når en bor på Ormåsen er det litt trasig. Så er jeg litt usikker på å ta tog og buss alene. Det er ikke så enkelt. Jeg er avhengig av at barna eller kona kjører meg rundt, reiser ikke så mye på egen hånd lenger, sier Jan Runar til DT.

I går fikk jeg en pakke i posten, når jeg åpnet den var det et signert bilde av Jurgen Klopp, og de som kjenner meg vet…

Posted by Jan Runar Eliassen on Wednesday, January 11, 2023

Til NRK forteller han at Demenskoret plutselig bød på en møteplass for ham. Men også noen tunge tanker. De andre kormedlemmene er betydelig mye eldre enn han – fra 60 år og oppover.

– Jeg får hele tiden en påminnelse om at jeg ikke skulle hatt sykdommen. Det er tøft, sier han til NRK. Kun to prosent som rammes av demens er under 65.

I et innlegg på Facebook takker Jan Runar for den massive støtten han har fått etter at han ble med i Demenskoret.


– Tusen hjertelig takk for alle de svært hyggelige meldingene jeg får, alt fra oppmuntringer og takknemlighet for at vi står frem, til dere som deler egne opplevelser rundt det å ha demens. Jeg ønsker å svare alle, men ser nå at det er såpass mange henvendelser at jeg dessverre ikke klarer det lenger. Dere skal uansett vite at jeg leser alt, og at all støtten både varmer og gir styrke i en utfordrende situasjon både for meg selv, min kone Marion og resten av familien, skriver han.

Koret som møttes til øvelser holdt avslutningskonsert på Chat Noir. Da den store konsertdagen kom satt det en heiagjeng på 40 stykker i salen for å se Liverpool-supporteren Jan Runar som avsluttet konserten som solist på favorittsangen sin «You’ll Never Walk Alone».

Tags:

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com