in

Jenny Skavlan fikk korona: – Alt luktet ketchup

Jenny Skavlan og Thomas «Fingern» Gullestad - faksimile: Instagram

Jenny Skavlan (34) og ektemannen Thomas «Fingern» Gullestad (40) har begge hatt corona.

Det er Skavlan selv som ifølge Dagbladet forteller dette i podcasten «Lørdagsrådet», der Line Nelvik er programleder.


Skavlan forklarer at hun mest sannsynlig ble smittet i en butikk eller på et liknende sted. Etter ei uke med vondt i kroppen og hodet gikk det over, og nå er hun og ektemannen friske og raske igjen.

Selv om verken hun eller ektemannen ble så hardt rammet, opplevde hun at coronaviruset gikk sterkt utover luktesansen – alt luktet som ketchup, sier hun i «Lørdagsrådet». Det at lukte- og smakssansene blir «rare» eller forsvinner helt er et vanlig symptom på korona.

– Det er viktig at alle er nøye med å overholde karantene- og isolasjonsreglene så vi kommer oss ut av denne pandemien med flest mulig i god behold. Enden er nær, så hold ut, sier Skavlan i en kommentar til Dagbladet når de ringer henne.

For Skavlans vedkommende gikk ketchuplukten over etter tre dager. Enkelte rapporterer at det går seks måneder før de får luktesans tilbake.

Svært mange opplever tap av luktesans

Skandinavias største helsenettsted NHI.no skriver at nesten 86 prosent av pasientene med mildt forløp rapporterte om tap av luktesans. Blant de med moderat eller alvorlig forløp var det kun hhv. 4,5 prosent og 6,9 prosent som opplyste at tap av luktesans var et av symptomene på sykdommen.

Det er også langt flere yngre pasienter enn eldre som rapporterer om at de har mistet luktesansen. Hvorfor det er slik vet man ikke.

Mange koronapasienter forteller at smaks- og luktesansen endres eller forsvinner helt når de blir smittet av viruset. De aller fleste får den tilbake, men noen får den tilbake i endret utgave.

– For en del personer vil dette gå over, men enkelte vil oppleve langvarige problemer, sier psykologiprofessor Jonas Olofsson ved Universitetet i Stockholm til VG. Olofsson har spesialisert seg på luktesansen.

For de fleste er det luktesansen som blir forstyrret av viruset, men når ting lukter annerledes vil det også smake annerledes, forklarer Olofsson som viser til at det vi kaller smak, er egentlig en kombinasjon av forskjellige inntrykk, inkludert aroma.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Prins Philip støttet Diana: – Jeg kan ikke forstå at noen ved sine fulle fem kan forlate deg for Camilla

Kan ha gjort gjennombrudd i behandling av covid-19