En svensk forsker advarer mot at snillheten som etter hvert har blitt en norm for dagens foreldregenerasjon kan være å gjøre barna en bjørnetjeneste.
Malin Bergström er forsker ved Karolinska institutet i Stockholm, og en av Sveriges mest kjente barnepsykologer. Ifølge nettstedet Forskning.no går hun nå ut og advarer om at mange foreldres følsomhet og lydhørhet overfor barn kan ha gått for langt.
Tidlig i livet er babyen helt avhengig av at foreldrene løser alle dens behov.
– Men når den lille begynner å si nei og begynner å løpe omkring, så er det på tide å sette i gang med å veilede barnet, sier Bergström til Dagens Nyheter ifølge Forskning.no.
Hun sier at foreldre må være i stand til å si nei og stopp, og begynne å forklare barnet hva som er rett og galt. Bergström mener mange foreldre fortsetter å behandle barnet som en baby, og rett og slett kan være for snille mot barnet.
LES OGSÅ: Ekspert: Dagens barneoppdragelse er fullstendig krise – Her er 5 tips alle småbarnsforeldre burde få med seg
For å utdype gir den svenske forskeren et helt konkret og hverdagslig eksempel de fleste foreldre nok kan kjenne igjen:
Barnet kjeder seg og klager over at det ikke har noe å gjøre. Da tilbyr foreldrene umiddelbart barnet en aktivitet, som å leke med det eller å spille et spill. Eller foreldrene ringer rundt for å lage avtaler, så barnet kan få møte en venn.
– Da er det bedre å la barnet selv finne på en aktivitet. Eller oppmuntre det til å gå ut i hagen og finne noen å leke med eller selv å ringe en venn. Problemet er at forelderen ikke formidler at barnet kan løse ting selv, sier Malin Bergström om situasjonen.
Hun frykter at denne oppdragerstilen kan resultere i at barna blir keitete og passive. Det er ved å – innen rimelighetens grenser – veilede barn til å løse ting selv de lærer å takle motstand, kriser, stress og motgang.