søndag, mai 16, 2021

Kan lykken kjøpes for penger? Forskere har funnet svaret

Mest lest nå

En ny studie kaster skrot på gammel forskning som har trøstet oss med at lykken ikke kan kjøpes for penger.

Forskeren Matthew A. Killingsworth ved University of Virginia, bak den nye studien finner en nesten lineær sammenheng mellom mer penger og opplevelse av økt lykke. Dette skriver nettstedet forskning.no


Å måle lykke er krevende. Et av aspektene er at tiden ofte gjør at vi husker ting som bedre eller verre enn det er – litt avhengig sinnelaget vårt.

Men i den nye amerikanske studien følger forskerne over 33 000 personer i sanntid: De er hele tiden logget på en app på smarttelefonen sin og forteller hva de føler der og da.

I tillegg til at folk har registrert hva de føler som opplevd velvære der og da har også Killingsworth undersøkt hvor tilfreds folk er med livet sitt når de stopper opp og reflekterer omkring det.

Forskere mener at man faktisk blir lykkeligere med penger. Foto: Canva

Konklusjonen var at begge deler øker nesten lineært oppover med økt inntekt. Har du lav inntekt, så skårer du lavt på begge deler. Har du høy inntekt, så skårer du høyt på begge deler.

– Rike mennesker har det bedre både i øyeblikket og når de ser tilbake på livet sitt og reflekterer omkring det, konkluderer Killingsworth.

Rike har det mer komfortabelt

Studien oppdaget at det særlig er opplevelsen av livstilfredshet som skiller fattige og rike personer, altså hva man tenker om sitt eget liv når man stopper opp og reflekterer rundt det.

Studien gir ikke noen konkret grunn til at det er slik. Men kan se for seg at det kan være en sammenheng med at rike normalt har et mer komfortabelt liv, og at fattiges opplevelse av manglende kontroll kan redusere lykkefølelsen.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter