in ,

Jo, menn blir faktisk sykere: Ny studie viser at «man-flu» ikke bare er oppspinn

syk mann
Foto: Canva

Det at menn blir «fryktelig» syke når de blir syke er ikke bare noe de innbilder seg. En ny studie viser at manneinfluensa ikke bare er tull og tøys.

Det har vært kjent en tid at kvinner generelt har sterkere immunresponser og bedre effekt av vaksiner. Men til gjengjeld har kvinner større sjanse for å få autoimmune sykdommer, der immunsystemet angriper eget vev.

Nå har forskerne ved Universitetet i Los Angeles (UCLA) ifølge Forskning.no funnet ut at kvinner har færre NK-celler, eller såkalte «dreperceller», som angriper virus enn det menn har. Man skulle dermed kanskje tenke at det automatisk gjør at menn har et bedre immunforsvar enn kvinner. Men det er ikke tilfellet. Kvinnenes «dreperceller» er nemlig sterkere enn mennenes.


Ifølge Forskning.no skyldes dette at kvinner har dobbelt opp av genet UTX, og dermed har mer av proteinet UTX i de naturlige drepercellene.

Forsøkene i studien fra UCLA tyder på at dobbel dose UTX gjør at det blir færre av disse cellene, men at de samtidig er bedre i stand til å beskytte mot virus.

Laboratorie-eksperimenter viser at de naturlige dreperceller fra hannmus og menn reagerte svakere på trusler enn drepercellene hos hunnmus og kvinner.

Men samtidig sier Erik Dissen som er professor og immunolog ved Universitetet i Oslo til nettstedet Forskning.no at i diskusjonen om kjønn og virrussykdom, så må man huske at det antagelig er større forskjeller mellom individer enn det er mellom kjønn. Så det er ikke nødvendigvis alltid slik at om en mann og kvinne er syk, så vil mannen alltid være sykest.

Men resultatene fra forskningen til UCLA kan altså indikere at dette med manneinfluensa ikke bare er det reneste oppspinnet fra pinglete menn, slik kvinner har mistenkt at det er.

Det er foreløpig for tidlig å si om funnene i den nye studien kan få betydning for behandling. Men denne typen forskning er med på å hjelpe oss å forstå variasjonen mellom menn og kvinner.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

– Alle som ikke har truffet Ante på en god stund sier at han har blitt en helt ny hund

Hun hatet kjæresten sin snorking – helt til hun begynte å tjene penger på den