Tanken på å spise insekter er nok ganske fjerne for de fleste av oss. Men for 31-år gamle Joanne Techow fra Johannesburg, Sør-Afrika, består den daglige dietten i hovedsak av småkryp. Og hun oppfordrer deg til å gjøre det samme.
Den 31 år gamle tidligere zoologistudenten forteller at innsekter som biller, melormer og maur, utgjør en stor del av kostholdet hennes. Hun sammenligner til og med smaken med stektt kylling.
Joanne er også kreativ med hvordan hun inkluderer innsektene i måltidene sine. Hun legger kokte melormer på kiwi, nyter sjokoladeovertrukne silkeormer og lager til og med taco med insekter.
Hun mener at det uvanlige kostholdet hennes ikke bare er velsmakende, men også næringsrikt og miljøvennlig.
«Jeg er besatt av insekter,» sa Joanne til Metro.
«Hvis du steker melormer, smaker de som stekt kylling og lukter som popcorn,» forteller hun.
Da Joanne først begynte å spise innsekter, var det langt mer «tabu», og mange var rystet av det. Hun prøvde insekter for første gang i 2017 da faren hennes hadde med seg noen hjem fra reisene sine til Asia. Men hun setter grenser ved visse insekter, og forteller at hun ikke likte smaken av stinkbiller.
Hun dyrker også sine egne melormer hjemme i garasjen.
Hun håper nå å oppmuntre andre til å prøve det samme for miljøet sin skyld. Men hun forstår at mange kan finne tanken skremmende, så hun anbefaler å starte med kjente retter, som brownies og småkaker, men med en vri ved å inkludere melormer.
Det er også viktig å poengtere at man bør kjøpe insektene, i stedet for å sanke dem selv.
«Hvis man skal spise insekter, er det viktig å kjøpe dem, da man ikke vet hva ville insekter har spist,» sier hun.
Får støtte
Den Amerikanske Hjerteorganisasjonen støtter hennes synspunkt og påpeker at inntak av insekter kan bidra til å håndtere de presserende problemene rundt matsikkerhet. Hjerteorganisasjonen skriver:
«En av mange måter å adressere mat- og fôrsikkerhet på er gjennom insektoppdrett. Insekter finnes overalt, og de formerer seg raskt. De har høy vekst og fôrkonverteringsrate og et lavt miljøavtrykk gjennom hele livssyklusen deres.»