søndag, juli 25, 2021

Joe Biden blir president, men hva skjer videre?

Mest lest nå

Etter en lang og nervepirrende valguke kunne norske medier på fredag endelig konkludere med at demokratenes Joseph Robinette Biden junior ville bli den 46. presidenten i USA. Vippestat etter vippestat svingte seg mot den blå fargen og Joe Biden har knust hver eneste rekord ved å få over 74 millioner av stemmene. Hva skjer så videre? Vil Trump gå av fredelig? Hva skjer i Michigan og Pennsylvania?

I USAs grunnlov sies det i den 20. grunnlovsendringen (20th amendment) at den sittende presidenten må gå av 20. januar dersom han eller hun taper et valg eller har sittet i åtte år: Trump må altså tre av om cirka to måneder. Vanligvis gjør man dette uten å skape et oppstyr rundt valgprosessen og dens legitimitet, men det ser ut som at det amerikanske demokratiet vil få en på tygga i år.

Trump og hans team bestående av hans to sønner, hans datter, og en rekke korrupte advokater, åpnet søksmål mot valgmyndigheter i Pennsylvania, Michigan og Georgia på fredag. Trump hevder at det har oppstått valgfusk der stemmer for Biden plutselig har dukket opp. Man kan ikke med hundre prosent sikkerhet si at dette ikke har skjedd, men det er svært lite sannsynlig at det har oppstått valgfusk.


Trumps team hevder at valgkontrollører har blitt nektet adgang til valglokaler, men det viser seg å være villedende. Det stemmer derimot at Trump-supportere uten noen form for relevant erfaring har blitt nektet adgang til lokaler – noe som burde være en selvfølge. Valgmyndighetene har vært i tett kontakt med både republikanere og demokrater.

Det som er spesielt ved Trump sine søksmål er at han i noen delstater, som Pennsylvania og Michigan, ønsker å stoppe opptellingen av stemmesedler, mens han i andre delstater, som Nevada og Georgia, ønsker å fortsette opptellingen av stemmesedler. Han ønsket (og ønsker fortsatt) dermed å fortsette tellingen av stemmesedler i delstater der han har en sjanse og stoppe tellingen der han ikke har en sjanse. Hvor autoritær er denne (tidligere) presidenten?

Det vi bør frykte

Trump vil fortsette å rette søksmål mot vippestater. Han vil kreve at det utføres opptellinger i delstater som Nevada, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin og Georgia. Men det skumle er at han vil oppfordre bevæpnede Trump-supportere til å ta til gatene for å protestere valgresultatet. Selv om Trump går av, vil det være igjen flere millioner mennesker som støtter hans tanker og ideologi. Det er nettopp det vi bør frykte.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter