Hjem Amerikansk politikk Joe Bidens første pressekonferanse – planer, planer, planer

Joe Bidens første pressekonferanse – planer, planer, planer

I kveld avholdt Joe Biden sin første offisielle pressekonferanse siden han bosatte seg i Det hvite hus. I talen touchet han på en rekke problemer i USA, deriblant infrastruktur, kinesiske relasjoner, og pandemien. Den røde tråden gjennom talen var investering i forskning, utvikling, og den amerikanske arbeiderklassen og middelklassen.

Før jeg går gjennom hovedpoengene til Joe Biden er det verdt å si at det er en enormt stor kontrast mellom leveringen av budskapet og budskapet til den nåværende presidenten og den tidligere presidenten Donald Trump. Selv om man kan peke på problemer ved å holde en formell og «buttoned-up» tale og etikette, føles det ut som et friskt og velkomment innslag med den nye administrasjonen.

Vil skaffe 200 millioner vaksinedoser

Rett etter hans innsettelse sa presidenten at han skulle skaffe amerikanerne 100 millioner vaksinedoser innen hundre dager. I dag lover han at han skal skaffe 200 millioner doser, en dobling av hans tidligere mål. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rapporterte at 130 million vaksinedoser allerede er satt, så det målet er nok holdbart. Omtrent 14 prosent av den amerikanske befolkningen er vaksinert.

I takt med vaksineadministreringen, ser man også grønne tall i økonomien etter Senatet vedtok kriseplanen som kostet 1,9 trillioner dollar. De nye prognosene er blitt oppjustert og viser at økonomien kan vokse med hele 6 prosent i 2021. Økonomien ble rammet hardt av pandemien i fjor, og BNP falt -9 prosent i juni for å deretter øke til -2 prosent i siste kvartal av 2020.

Her ser du en oversikt over USAs BNP (bruttonasjonalprodukt) fra 1996 til 2021. Vanligvis vokser BNP med 2-4 prosent per år. Etter DotCom-boblen i 2000 falt BNP med cirka 4 prosent, og etter finanskrisen i 2008 falt den nesten 6 prosent og gikk negativ. Etter COVID-19-pandemien falt BNP med hele 11 prosent, et fall som skjedde ekstremt fort. Vi så ekstremt høy arbeidsledighet og investeringspessimisme. Det som holder liv i økonomien etter så store fall er økninger i offentlige utgifter og offentlig investering.

Store infrastrukturplaner

President Biden ser ut til å virkelig forsøke å adressere et av de største problemene i dagens USA, nemlig infrastruktur. I neste uke drar presidenten til Pittsburgh for å kunngjøre sine planer for infrastruktur som vil koste mellom 3 trillioner og 4 trillioner dollar. Planen består av to «pakker» der man i den første pakken skal bruke omtrent halve summen på fysisk infrastruktur, som blant annet utbygging og restaurering av veier, broer, jernbaner, havner, ladestasjoner for el-biler, og forbedringer av kraftlinjer, skriver New York Times som har kilder med kjennskap til planen.

Pakke nummer to omfatter investeringer i såkalt menneskelig infrastruktur, deriblant utdanning og helsesektoren. Planen inkluderer svært viktige tiltak som vil gjøre offentlig universiteter og høyskoler gratis for studenter og redusere kostnadene ved barnepleie, og å innføre programmer for lønnet barnepermisjon. Om dette blir en realitet er et åpent spørsmål, spesielt nå når republikanerne gjør alt de kan for å stoppe enhver positiv endring i USA, men det får tiden vise.

I kappløp mot Kina

President Biden ser ut til å gå inn i 2021 med en annen innstilling til Kina og kinesiske interesser en Donald Trump gjorde da han satt i førersetet. Trump holdt seg svært negativ til Kina og reiste en rekke handelsbarrierer på varer fra kinesiske selskaper. I etterkant ser man at resultatene av disse handelsbarrierene er blandet. Poenget med tariffer på importvarer er å øke produksjonen av disse varene på hjemmebane; noe som høres ut som en fantastisk plan i teorien, men multilateral handel er naturligvis ekstremt komplisert og sammensatt. Amerikanske selskaper fikk ikke tak i råvarer og materiell fort nok, og det resulterte i konkurser og en ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i amerikanske markeder. Det rammet riktignok kinesiske selskaper ganske hardt, men det tok ikke lang tid før kineserne fant andre kunder.

Med andre ord er Kina mye mer tilpasningsdyktig enn amerikanerne. Maktbalansen er skiftet i favør av den røde dragen, og økonomer verden over spår at etter den vellykkede håndteringen av Covid-19 ser det ut som at Kina vil ta plassen som verdens største økonomi innen 2028. Det er derfor fint at Joe Biden innser at USA er i et økonomisk kappløp mot Kina. Det er derimot uklart hvordan Biden vil håndtere kineserne, annet enn å kritisere dem for å begå brudd på menneskerettigheter. Biden er i hvert fall i samtaler «som varer i over to timer» med generalsekretær Xi Jinping.

Han peker likevel på et punkt som er uhyre viktig dersom USA skal klare å holde seg i kappløpet mot Kina, nemlig forskning og investeringer i infrastruktur – et område Kina er ufattelig suveren på. Biden ønsker å øke investeringer i forskning og utvikling fra dagens 0,7% av statsbudsjettet til litt under 2% – et tiltak som vil gjøre livet bedre for vanlige amerikanere og gjøre Amerika mer lukrativ for utenlandsinvesteringer. Biden er heldigvis mottagelig for grønn energi, så man kan anta at deler av infrastrukturplanen vil bestå av grønne investeringer.

Alt i alt er pressekonferansen utført på en bra og konsis måte, og gir meg signaler om at Biden-administrasjonen vil være noe HELT annet enn sirkuset som fikk sin storslåtte åpning i 2016, dominert av fiaskoer, skandaler, despotisme, latterkuler, og tårer. Men la oss ikke håpe at vi nå returnerer til «det gode gamle»: det trengs radikale endringer. Det starter med å rydde ut dritten og bygge opp systemet på en bedre og mer rettferdig måte.  

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com