Hjem Historier fra livet Johanna mistet sin 1-år gamle datter – Nå vil hun advare andre småbarnsforeldre

Johanna mistet sin 1-år gamle datter – Nå vil hun advare andre småbarnsforeldre

– Hadde jeg hatt kunnskapen som jeg har i dag, hadde vi ringt nødtelefonen klokken tre den natta.

Det forteller Johanna Wallin til Aftonbladet. Hun og ektemannen opplevde alle foreldres mareritt da de mistet de mest dyrebare de hadde.

Agnes ble bare 1,5 år gammel. Hun døde i fjor vår av sepsis.

Det var i mai i fjor at 1,5 år gamle Agnes ble dårligt. Hun var på lekeplassen den dagen. Klatret i klatrestativ og var aktiv. På kvelden kom det som fortonte seg som en forkjølelse. De to neste dagene hadde hun typiske forkjølelsesymptomer. Men etter hvert ble hun sløv, kastet opp slim og ville ikke spise eller leke. Fingertuppene var kalde, men kroppen var feberaktig og pusten var rask.

Foreldrene begynte å bli bekymret. Dette var jo mer enn en vanlig forkjølelse. Faren til Agnes, Johan, tok derfor datteren med seg til barneintensiven ved Karolinska Universitetssykehuset. Her ble det konstatert lungebetennelse og de ble sendt hjem med antibiotika.

Agnes var en livlig og aktiv jente. Foto: privat

Men Johanna var ikke beroliget. Agnes virket for syk. Hun ville ha drikke hele tiden, men hver gang hun drakk kastet hun opp.

– Jeg fikk ikke kontakt med henne da vi snakket sammen. Hun reagerte ikke på ting hun normalt ville ha reagert på, forteller til Johanna til Aftonbladet. Foreldrene slo seg ikke til ro med at de skulle ha et så sykt barn hjemme. Hun tok igjen kontakt med barneavdelingen men fikk bare beskjeden:

«Jeg kan forstå at du er bekymret, men hun er så syk som du kan forvente av et barn med lungebetennelse».

– Hva kunne jeg si da? Du må bare korrigere deg selv. Men jeg hadde aldri hatt en så vond magefølelse av noe, og ja, det var en katastrofe da vi kom hjem, forteller Johanna.

Dette bildet av Johanna er tatt på lekeplassen, fire dager før hun døde. Foto: Privat

Hjemme fikk de ikke næring i jenta. Hun kastet opp av alt. Også drikke.

– Jeg har aldri sett en person kaste opp så mye noen gang.

Blek og flekkete hud, fingeravtrykk som ble sittende igjen på kroppen på grunn av svekket blodsirkulasjon, oppkast, sløvhet og kalde fingertupper. I dag vet Johanna at symptomene skrek sepsis. Men den kunnskapen hadde hun ikke da.

Så en morgen, på dag fire etter at Agnes ble syk, ble hun helt hvit. De ringte nødnummeret. Da ambulansepersonellet ankom ropte Johan at Agnes ikke lenger pustet. Johanna startet med hjerte- og lungeredning på sin lille datter.

– Jeg vet hvordan jeg gjør det, men det gikk ikke, jeg ble så sjokkert. Jeg klarte ikke å presse så hardt som jeg måtte. Og jeg følte at hun var død, hun var ikke lenger der.

Ambulansepersonellet tok over og brukte hjertestarteren på Agnes og ga henne adrenalin. Men ingenting skjedde.

Hun ble erklært død på sykehuset.

Vil informere andre

Det har nå gått over ett år siden Agnes døde. For Johanna har dødsfallet hennes nå ført til en kamp for å spre informasjon om sepsis.

– Hvis du er bekymret og tror det kan være sepsis, våg å stille spørsmålet «Kan det være sepsis?» for å vekke oppmerksomheten til helsepersonell, forteller Johanna til Aftonbladet og fortsetter:

– Jeg vil også si til foreldrene at de skal stole på magefølelsen. Du kjenner barnet ditt, ikke gi opp. Jeg skal lenke meg neste gang, jeg skal ikke hjem.

Nå har hun sammen med andre foreldre startet Barnehelseopprøret. Gjennom den kanalen vil hun spre informasjon og kunnskap.

– I mai 2022 sluttet en del av hjertet mitt å slå for alltid. Det vil for alltid være et før og et etter Agnes. Da jeg skjønte at det var sepsis som hadde tatt livet av datteren min, visste jeg veldig lite om denne ekstremt alvorlige tilstanden. Siden den dagen har jeg jobbet hardt for å lære så mye jeg kan om sepsis selv og jeg har gjort det til min kamp å formidle kunnskap og informasjon slik at flere liv kan reddes. Jeg savner deg hvert minutt og hvert sekund min kjære, men jeg gir aldri opp, skriver Johanna på Facebook.

Hva er sepsis?

  1. Definisjon: Sepsis er kroppens ekstreme reaksjon på en infeksjon. Det er en livstruende medisinsk nødsituasjon.
  2. Årsaker: Kan oppstå som respons på enhver type infeksjon, inkludert bakterielle, virale, sopp- eller parasittinfeksjoner.
  3. Hvordan det skjer: Sepsis utvikles når kjemikalier som kroppen frigjør i blodet for å bekjempe en infeksjon, istedenfor fører til en inflammatorisk respons i hele kroppen.
  4. Komplikasjoner: Uten rask behandling kan sepsis føre til septisk sjokk, multiorgansvikt og død.
sepsis

Symptomer å være obs på

  1. Høy feber eller uvanlig lav kroppstemperatur (hypotermi)
  2. Hurtig puls eller rask pust
  3. Infeksjonstegn med uforklarlige endringer i mental status, som forvirring eller redusert oppmerksomhet
  4. Ekstrem smerte eller ubehag («det verste jeg noen gang har følt»)
  5. Klissete eller svette hud
  6. Redusert urinproduksjon
  7. Plutselig svimmelhet eller følelse av å besvime

Risikofaktorer

  1. Alder: Spesielt eldre mennesker, barn under 1 år, og personer med svekket immunsystem.
  2. Kroniske sykdommer: Som diabetes, lungesykdommer, kreft, og nyresykdom.
  3. Nylig sykehusopphold eller medisinske inngrep: Spesielt hvis det har involvert katetre eller andre inngrep som kan introdusere infeksjon i kroppen.

Forebygging og tidlig intervensjon

  1. Vaksinasjon: Hold vaksinasjoner oppdaterte for å forebygge infeksjoner.
  2. God hygiene: Vask hendene regelmessig og hold sår rene og dekket.
  3. Oppsøk tidlig behandling for infeksjoner: Ikke vent med å søke medisinsk hjelp hvis du mistenker at du eller noen nær deg har en infeksjon.
  4. Overvåkning etter medisinske prosedyrer: Vær oppmerksom på tegn på infeksjon etter operasjoner eller medisinske inngrep.

Når skal man søke hjelp?

  • Umiddelbart søk medisinsk hjelp: Hvis du eller noen nær deg viser symptomer på sepsis, særlig etter en infeksjon, operasjon, eller hvis du har en kronisk sykdom som setter deg i høyrisiko. Sepsis er en medisinsk nødsituasjon, og tidlig behandling er avgjørende for utfallet.

Ved å være oppmerksom på disse tegnene og handle raskt kan man potensielt redde liv. Sepsis krever øyeblikkelig og intensiv behandling, vanligvis med intravenøse antibiotika og væsker, og i noen tilfeller støttende omsorg for organfunksjon.

  1. ibux vannkopper

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com