Hjem Forskning Johannes (26) fikk beskjed om at han hadde fått jobben om han ikke var rullestolbruker

Johannes (26) fikk beskjed om at han hadde fått jobben om han ikke var rullestolbruker

Johannes Loftsgård forteller at det er tøft å komme inn på arbeidsmarkedet. Ny forskning viser at rullestolbrukere blir innkalt til halvparten så mange jobbintervjuer som andre med samme kvalifikasjoner.

En ny studie fra Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet viser at rullestolbrukere blir diskriminert i arbeidslivet. I studien var sannsynligheten for å bli innkalt til jobbintervju 22 prosent for søkere uten funksjonsnedsettelser, og 12 prosent for rullestolbrukere. Altså blir rullestolbrukere innkalt til halvparten så mange jobbintervjuer.

– Vi ønsket å gjennomføre dette forskningsprosjektet fordi det er en stor forskjell i yrkesdeltakelse mellom funksjonshemmede og befolkningen ellers. Det er et tap for samfunnet om personer ikke behandles likt, både fordi det er tap av arbeidskraft og fordi det er et tap for individet, sier NOVA-forsker og prosjektleder Elisabeth Ugreninov i en pressemelding fra OsloMet.

Johannes (26) opplevde et skrekkeksempel

Johannes Loftsgård har cerebral parese og er rullestolbruker. 26-åringen kjenner seg igjen i at det er vanskelig å få jobb for funksjonshemmede, og har selv opplevd et skrekkeksempel da han søkte på en stilling.

Da Loftsgård studerte medievitenskap ved Universitetet i Oslo ble klassen hans tipset av foreleseren om en relevant stilling som guide for en statlig bedrift. I likhet med flere av medstudentene søkte han på stillingen og ble innkalt til intervju.

Loftsgård informerte ikke om at han brukte rullestol i søknaden da han oppfattet det som lite relevant. Med et personlig engasjement for jobben og lik kompetanse som medstudentene, trodde han at han stilte på lik linje med de andre.

Da han kom til intervjuet ble arbeidsgiver tydelig overrasket da de oppdaget at han var rullestolbruker:

– Jeg tenkte at jeg likevel fikk gjøre mitt beste og benytte muligheten til å presentere meg, men jeg ble avbrutt før jeg rakk å snakke ferdig. Jeg ble litt forfjamset, men tenkte at de kanskje ikke trengte mer informasjon.

Jeg og min kjære har stilt opp i en radioreportasje for studentavisen til OsloMet! I reportasjen snakker vi om kjærlighet, dating og hverdagen vår + frieriet 🙂 Håper dere liker den ❤

Posted by Johannes Hellemo Loftsgård on Tuesday, September 29, 2020

Han forteller at han ble oppringt noen dager etter intervjuet med dårlige nyheter:

– Jeg fikk beskjed om at jeg hadde gjort et godt intervju. De sa at det var synd at jeg brukte rullestol, og at om jeg ikke var rullestolbruker så ville jeg fått jobben. De mente at det ikke var forsvarlig at jeg skulle ta ansvar for andre mennesker som guide fordi de trodde at jeg hadde nok med å ta ansvar for meg selv. Etter den telefonen ble jeg kjempesint, drømmen om å jobbe på denne arbeidsplassen var knust.

Fikk drømmejobben gjennom NAV

I NOVA-studien sendte forskere 1200 jobbsøknader til 600 stillinger i privat sektor i Oslo. Stillingene var innen kundeservice, regnskapsføring, programmering og andre yrker der det å bruke rullestol ikke bør påvirke evnen til å utføre jobben. Hver stilling ble søkt på av to fiktive søkere med like kvalifikasjoner – det eneste som skilte dem var at den ene brukte rullestol.

Vegar Bjørnshagen, en av forskerne bak studien, påpeker at forskjeller i yrkesdeltakelse mellom grupper i arbeidslivet ofte har blitt forklart med faktorer som gjelder individene selv:

– Ofte forklares underrepresentasjon av funksjonshemmede med at de mangler kompetanse eller at funksjonsnedsettelsen påvirker evnen til å utføre en jobb. Vår studie understreker at det også er viktig å sette søkelys på i hvilken grad funksjonshemmede som faktisk har kvalifikasjonene på plass vurderes som aktuelle arbeidstakere, sier han.

Foto: Facebook / Privat

I dag jobber Loftsgård 40 prosent fordelt på to arbeidsplasser, NRK og Prima Assistanse. Vikariatet i NRK fikk han gjennom arbeidsrettet tiltak fra NAV. Gjennom NAV får han også funksjonsassistanse i arbeidslivet, der en assistent hjelper til med praktiske oppgaver etter hans veiledning.

– Jobben i NRK er en av de beste jobbtilbudene jeg kunne fått, og jeg er så takknemlig for denne muligheten. Det har vært drømmen min lenge å kunne jobbe med research. Jeg ser dette som en gylden mulighet til å kunne vise hva jeg er god for og til å kunne drive med noe jeg elsker, sier han.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com