lørdag, august 8, 2020

Johannes (97) får ikke bo sammen med kona Jorunn (92) – frykter det snart er for sent

Mest lest nå

Johannes Mofoss har ett ønske; å få bo på samme sykehjem som kona. De har ikke bodd sammen på tre år.

«Til døden skiller oss ad» heter det så fint når man gifter seg. Men i mange tilfeller kunne det kanskje blitt omskrevet «til kommunen skiller oss ad». For det må være nettopp slik det føles for Johannes Mofoss (97) og kona Jorunn (92).

For tre år siden flyttet Jorunn til Mortensnes sykehjem i Tromsø kommune. I tre år har Johannes kjempet for å få bo nærmere henne. Han har ikke fått gehør av kommunen.


– Jeg har vært veldig deprimert og skiftet fra forventning til skuffelse og alt i hele skalaen. Og jeg vet det er mange eldre som har det på samme måten, sier han til TV 2.

Nå er han bekymret for at tiden skal renne ut.

– Det tar jo tid. Og når du er 97 år, så har du ikke lang tid. Så jeg lurer på hvor lang tid det tar.

I 67 år har paret vært gift og levd sammen. Men ikke de siste tre årene. Historien til Johannes og Jorunn har opprørt svært mange.

Fra bryllupsdagen. Foto: privat

Erna Lover bedring

Men kanskje kan det være lys i enden av tunnelen når det kommer til ønsket om å få bo sammen for det eldre paret. Denne uken hadde nemlig Erna Solberg et videomøte med Johannes (97) hvor hun forsikrer han om at han skal få flytte inn med kona innen året er omme.

Hun begrunner ifølge TV 2 dette med en ny regelendring, en såkalt samboergaranti som trer i kraft fra høsten.

I den nye forskriften som handler om verdig eldreomsorg om en verdig eldreomsorg står det at «par som ønsker det skal kunne bo sammen». Dette gjelder også for par hvor en i forholdet må bo på sykehjem.

Ikke alle mener at man burde hatt en slik nasjonal forskrift eller garanti, men at kommuner burde løse slike enkeltsaker lokalt.

– Det er en selvfølge at kommunene skal legge til rette for de enkelte pleietrengende og deres ektefeller/samboeres behov for å være sammen. Samtidig mener vi at den enkelte kommune er best rustet til å finne gode og tilpassede løsninger i enkeltsaker lokalt, uten at Stortinget vedtar en nasjonal garanti som ingen har sjekket hvor mye vil koste, sier Helge Eide i KS.

Solberg forteller imidlertid ovenfor TV 2 at ordningen ikke vil koste mer, da forskriften ikke kommer med egne midler fra regjeringen. Kostnadene må dekkes av kommunene selv.

Frykter det kommer for sent

Johannes og Jorunn krysser nå fingrene for at de kan få bo sammen sin siste tid på denne jorden. Men Johannes er redd det kommer for sent for dem.

– Jeg blir optimistisk først og fremst på vegne av mine yngre eldre. For det er ikke sikkert at jeg kommer til å oppleve det. Vi får bare ta en dag av gangen, sier han til TV 2.

Burde ikke dette vært løst av kommunen før den gjeldende forskriften trer kraft? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook for å si din mening!

130,359FansLik
1,531FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter