in

Johans søster tok sitt eget liv – Han valgte å publisere hennes avskjedsbrev

Johan Håkanssons søster Johanna valgte å avslutte livet i 2008.

Svenske Johan valgte å publisere et avskjedsbrev som søsteren skrev ved et tidligere selvmordsforsøk. Brevet ble publisert på Facebook fordi Johan mente at temaet er så viktig å prate om.

8 februar 2003 skrev Johanna sitt første avskjedsbrev for å ta farvel med familien sin.

«Beklager, beklager, beklager», skrev Johanna.

«Det siste jeg ønsker er å gjøre dere noe! Men jeg orker ikke. Klarer ikke mer av dette.»

Brevet som ble publisert på Facebook: 

Foto: Facebook

Da Johanna skrev dette brevet i 2003, klarte hun ikke å ta livet sitt. Men i 2008 lyktes hun. Johanna ble ikke eldre enn 26 år gammel.

Derfor publiserte han brevet

Broren, Johan Håkansson, jobber til daglig med å forelese om psykisk helse og hvordan man kan forebygge selvmord. I et innlegg på Facebook forklarer han hvorfor han så mange år senere valgte å publisere søsterens brev.

«Min søster var en elsket datter, en elsket søster og en elsket venn. Vi innad i familien valgte å holde tett om selvmordet. Vi skulle ta hensyn til farmor, farfar og øvrige personer vi ikke trodde skulle kunne håndtere å høre om det.»

Johan pratet heller ikke med sine foreldre om det som hadde skjedd, fordi at «slikt prater man ikke om.»

LES OGSÅ: Jenta må tilbringe tiårsdagen på sykehus etter selvmordsforsøk – ble mobbet

«Siden 80-tallet har vi visst at det nytter å prate om selvmord og psykisk helse. Men vi prater fremdeles ikke om disse temaene, vi tørr ikke», skriver han.

Foto: Facebook

«Dersom vi snakker med hverandre om psykisk helse så gir vi hverandre en sjanse til å få innspill, til å finne en løsning; om vi ikke prater om psykisk helse vil vi lide i stillhet og føle oss ensom.

Vi er ikke så ensomme som vi tror, vi har hverandre», skriver Johan på Facebook.

På bakgrunn av dette vil Johan at så mange som mulig skulle kunne lese søsterens brev.

«Ikke være redd, ingen kommer til å dø fordi du tørr å prate om det», skriver han i innlegget som avsluttes med hashtaggen #ViMåstePrataOmJohanna.

Selvmordstanker må alltid tas på alvor. Om du føler deg så dårlig at du tenker på at ta livet ditt, bør du oppsøke noen for å prate om det. Om du ikke klarer å snakke med familie eller venner så kan du blant annet ringe mental helses hjelpetelefon som er døgnåpen på telefon 116 123. 

LES OGSÅ: Bussjåfør oppdager student som er i ferd med å begå selvmord – Med ett spørsmål klarer han å snu tankene hennes

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Tre måneder etter at hunden forsvant, oppdaget surfere noe i en grotte

Skal du begynne å trene igjen i høst? Les dette først