søndag, juni 13, 2021

Johaugs lege åpner opp om dopingskandalen – jeg fikk panikkangst

Mest lest nå

Det var i 2016 at Therese Johaug testet positivt på det forbudte stoffet Clostebol. Tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen forklarte da at han hadde gitt Johaug en leppekrem som førte til dopingsstraffen, en utestengelse på 18 måneder.

Nå snakker han ut i Tidsskriftet, den norske legeforenings blad.

13. oktober 2016 ble det kjent at Therese Johaug hadde avlagt positiv dopingsprøve. Johaug gråt på pressekonferansen hvor hun satt sammen med lege Fredrik S. Bendiksen, kommunikasjonssjef Norges skiforbund, Espen Graff, og leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad.

Therese fortalte at hun var uskyldig. Hun hadde stolt på legen sin hadde gitt henne en leppekrem for munnsår på samling i Italia. Legen hadde sagt at kremen for hennes solbrente lepper var trygg. Bendiksen tok på seg all skyld for skandalen og trakk seg umiddelbart fra sin stilling som lege for landslaget.


Det var helt forferdelig

– Det var helt forferdelig. Og surrealistisk. En følelse av at dette skjer ikke meg, men du skjønner jo at det gjør det, sier han til Tidsskriftet.

Den erfarne legen har brukt mye tid i ettertid på å tenke over hvordan han kunne gjøre en slik feil.

– Hvis arbeidspresset ditt er for stort over tid, og kravene hele tiden overstiger det du med rimelighet kan levere, så er min påstand at risikoen for feil øker. Det er den eneste årsakssammenhengen jeg kan se nå fire år etter.

Therese Johaug under pressekonferansen i 2016. Foto: Skjermdump Youtube

Jeg hadde vært igjennom en helt ekstrem arbeidsperiode med store krav samtidig som det var sykdom i familien som tok mye oppmerksomhet. Det ble rett og slett for mye. Noen av kontrollpunktene som normalt slår inn, gjorde ikke det, forklarer han og fortsetter:

LES OGSÅ: Åpenhjertig Therese Johaug: – Tenker at man kanskje må starte snart

– Jeg vet ikke om noen andre som skal ha bedre forutsetninger for å unngå å gjøre en slik feil som meg. Men det illustrerer også et poeng som er viktig å få frem: Selv erfarne folk kan gjøre feil. Vi må aldri slutte å være oppmerksomme på det.

Fikk panikkangst

Etter den tøffe pressekonferansen på Ullevåll i Oslo kjørte Bendiksen alene hjem til Hamar. Han klarte seg bra helt til han skulle låse seg inn hjemme. Da ble han slått av panikkangst. Tiden som fulgte ble vanskelig. Mediepresset var enormt og det var var vanskelig å gå ut av huset uten å se seg over skulderen. Bendiksen og kona begynte å gå tur etter at det var blitt mørkt.

– Veldig mange har tatt kontakt, både i den akutte fasen og sendere. Og så er det noen som du kanskje ville forvente at hadde tatt kontakt, som ikke har gjort det. Det synes jeg var sårt. Men sånn er det i noen situasjoner i livet , det skiller vannet litt, sier Bendiksen.

Bendiksen har siden holdt foredrag om det å gjøre feil som helsearbeider blant annet for Overlegeforeningen.

Nedenfor kan du se den gråtkvalte pressekonferansen fra 2016:

LES OGSÅ: Dette sier Therese Johaug etter at flere kritiserer æresprisen

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter