in ,

Jon Øigarden (50) forteller om diagnosen: – Gjort det til noe positivt

Jon Øigarden
Jon Øigarden

Skuespiller Jon Øigarden har de siste årene hatt stor suksess som en av hovedfigurene i den populære serien «Exit«. Nå forteller han åpent om diagnosen han har levd med siden han var liten.

Nå er Øigarden aktuell som en av deltakerne i den nye TVNorge-serien «Over Atlanteren». Det er i forbindelse med denne serien at Øigarden nylig stilte til intervju med «God Kveld Norge«. Her forteller han om den nye serien hvor han sammen med andre kjendiser har seilet over Atlanteren, men også om noe mer personlig. Nemlig diagnosen Tourettes syndrom.

View this post on Instagram

A post shared by Jon Øigarden (@jonoigarden)


– Jeg har en mild, mild grad av det. Risting, bevegelse, trekkes litt på skuldra. Det er forskjellig liksom, hva det er for noe. Jeg har en fryktelig liten stein i skoa, i forhold til andre som virkelig har et problem med det, forklarer han overfor programlederen.

– Men jeg ser på det bare som en fin ting, sier han.

Ble mobbet på skolen

Selv mener Øigarden at det er viktig å snakke om diagnoser. Det kan skape aksept og forståelse. I sin tid som barneskoleelev møtte han ikke så mye av det.

– Jeg ble litt erta på skolen: «Hvorfor gjør du sånn?» og «Hvorfor sitter du sånn?». Jeg ble kalt «blue knees» fordi jeg slo knærne mot hverandre. Jeg måtte – jeg kunne ikke stoppe opp. Du får signaler fra hjernen om å gjøre ting, og hvis du gjør det, så skapes det en viss ro. Derfor må du gjøre det ticset, eller så fortsetter det bare, sa han da han gjestet podkasten Stormkast med Valebrokk & Stordalen tidligere i år.

Men allikevel mener Øigarden at diagnosen har vært til hjelp gjennom livet og karrieren.

– Folk opplever det jo forskjellig og i forskjellig grad. Jeg har klart å gjøre det til noe positivt for min del, forteller han.

Flere kjendiser har den siste tiden fortalt åpent om sine diagnoser, i håp om at det kan hjelpe andre som lever med samme diagnose. Andreas Haukeland har tidligere vært åpen om diagnosen Tourettes og hvordan den gjorde at han ble mobbet i oppveksten.

Også Samuel Massie har fortalt om alle diagnosene han fikk på barneskolen og hva det gjorde med han i hverdagen.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Nils Arne Eggen

Nils Arne Eggen om helseproblemene og livet: – Jeg er ikke redd for å dø

Rune Gerhardsen er død