Hjem Historier fra livet Jonathan (19) ble innlagt etter å ha drukket den populære drikken: – Trodde jeg skulle dø

Jonathan (19) ble innlagt etter å ha drukket den populære drikken: – Trodde jeg skulle dø

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Jonathan Ridderseth fra Harstad hadde en skremmende opplevelse som han sent vil glemme. 19-åringen, som er aktiv og bruker mye av sin fritid på treningssenteret, fikk en alvorlig reaksjon etter å ha inntatt en stor mengde koffeinholdige energidrikker.

Nå ønsker han å advare andre.

Dagen startet uheldig for Jonathan da han slet med å sove natten før en planlagt treningsøkt. For å kompensere for trettheten drakk han en boks Monster energidrikk til frokost. Senere, på treningssenteret, kjøpte og konsumerte han to «pre-workout shots» fra en automat, etterfulgt av en Red Bull. Kombinasjonen av disse høykoffeinholdige drikkene førte til alvorlige symptomer under treningen.

iHarstad omtalte saken først.

Jonathan begynte å føle seg kvalm og uvel, og symptomer som kløe over hele kroppen og en overveldende dårlig følelse tok over. Tilstanden eskalerte raskt til det punkt hvor han ikke klarte å roe seg ned eller stoppe kroppens risting. Han kontaktet sin mor, som umiddelbart tok ham med til akuttmottaket.

«Ønsker å vekke litt oppmerksomhet rundt høyt koffein inntak i dagens samfunn. Spesielt blant unge!
Koffein er et stoff som er blitt så normalt å se unge gå rundt med. F.eks en boks redbull/monster/burn osv i hånda. Dette er nokka som lett glemmes har en aldersgrense på 15 år for en grunn,» skriver Jonathan på Facebook.

På sykehuset ble det konstatert at Jonathan hadde fått koffeinforgiftning. Han ble lagt inn over natten med en farlig høy hvilepuls, og det tok 12 timer før han var stabil nok til å skrives ut. Opplevelsen var så intens at Jonathan fryktet for sitt liv, bekymret for at han kunne få hjertestopp.

Jonathan ble innlagt. Foto: Privat

«I dag har jeg (19 år) vært innlagt på sykehuset under tilsyn pga overdose på koffein. Dette var virkelig en skummel opplevelse. Jeg fikk virkelig kjenne på pulsen stige, kaldsvette, kvalme, kraftige magesmerter og hodepine.

«Dette fikk meg til å ville dele min opplevelse for at kanskje andre skal bli litt mere oppmerksom på nemlig høyt inntak av koffein», skriver han videre.

Salget av energidrikker har økt dramatisk, med en økning fra 41 millioner liter i 2019 til 72 millioner liter i 2022, ifølge Bryggeri- og drikkevareforeningen. Denne økningen har vakt bekymring blant politikere og helsemyndigheter. Folkehelseinstituttet advarer mot for høyt inntak av koffein, som kan føre til søvnproblemer, uro og angst, spesielt blant unge.

Det er sterk politisk støtte for en aldersgrense for salg av energidrikker til barn og unge, med et flertall i Stortinget som ønsker en lovfestet aldersgrense. I mellomtiden har flere dagligvarekjeder på eget initiativ innført aldersgrenser som varierer mellom 14 og 18 år.

Jonathan håper at hans erfaring kan øke bevisstheten rundt de potensielle farene ved koffein og oppfordrer både barn og foreldre til å tenke seg om før de griper etter en energidrikk. For hans egen del, vil det ta tid før han vurderer å drikke koffein igjen.

«Jeg hadde drukket 2 energidrikker og tatt 2 pre-workout shots jeg kjøpte på treningsstudioet, som forårsaket min situasjon
Mitt budskap er at dere må passe på mengden koffein man drikker. Det er veldig lett å glemme at det faktisk er farlig i store mengder, spesielt når smaken av energi- og treningsdrikker er blitt så god,» skriver han.

  1. energidrikk
  2. energidrikk
  3. Energidrikk
Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com