Det er ikke sjelden man ser damer som ammer, samtidig som de taster på mobilen med en ledig hånd. Dette går ut over kontakten med barnet advarer jordmødre.

Lite er så populært som å sende et bilde av ditt lille barn. Enten på sosiale medier eller via Snapchat. Vi liker jo alle å motta likes på det som vi verdsetter høyest her i verden. Men i jaget etter likes kan det være fort gjort å bruke mobilen i enhver sammenheng. Hele tiden. Dette advarer nå svenske og norske jordmødre mot. Det skal nemlig ikke mye til før mobilbruken går ut over kontakten med barnet ditt.

Elisabeth Hjärtmyr jobber som jordmor i Sverige. Hun sier til svenske Aftonbladet:

– Vi ser svært alvorlig på dette. Det er så stort fokus på mobiltelefonen at flere glemmer nærvær med barnet sitt. Det er viktig å stoppe denne utviklingen nå. Ta en pause fra mobilen.

De svenske jordmødre går spesielt ut og advarer mot mobilbruk under amming, en uke etter at også norske jordmødre kom med denne advarselen.

Mange er ikke klar over hvor viktig blikkontakt, det å bli møtt og sett er, særlig i forbindelse med amming, stelling og trilling. Babyer er veldig søkende med sine øyne, og merker fort om de blir møtt eller ikke, sa Vegard Nilsen, kommunelege i Søgne, til Aftenposten.

LES OGSÅ
Blinde Inger (51) og førerhunden Billie ble nektet innpass i drosjen

Fagforbundet for svenske jordmødre har ikke tro på ett forbud mot mobiltelefoner på fødeavdelingen. Men de håper at opplysning kan hjelpe til å informere nybakte foreldre om hva som skal til for å tilfredsstille behovene til en liten baby. Oppmerksomhet er et stikkord i så måte.

Ida Wiklund som er leder for de svenske jordmødres fagforbund uttaler:

Jeg tror ikke på et forbud, men vi skal være klar over problematikken. Vi vil oppfordre foreldre til å fokusere mindre på mobiltelefonen og mer på deres barn.

Oppfordringen er altså klar. Tar du den?