in

Jordmor: Så vondt det er å føde

Hvor vondt er det egentlig å føde? Se for deg at du får en kommode ned deisende ned på tærne dine, samtidig som du trekker fortennene, spiser en habanero-chili og driter den ut mens du får tequila i øynene – Slik beskriver den danske skuespilleren og komikeren Hella Joof fødselssmertene.

– Det beste med fødsel – i tillegg til babyen din, selvfølgelig – er at du sannsynligvis glemmer 50 prosent av smertene, i det sekundet babyen din ligger på magen din, sier jordmor Birgit Thalwitzer til Alt.dk.


Birgit Thalwitzer står bak klinikken og nettstedet Jordemoder.dk. Til Alt.dk prøver hun å gi en litt mer vitenskapelig forklaring på fødselssmerter enn Hella Joofs komode-sammenligning.

– Du opplever vanligvis et rush og har så mye adrenalin og alle kroppens viktige hormoner at du glemmer smertene. Halvparten av minnet om smertene slettes ganske enkelt, forklarer hun.

Under din første fødsel ber du kroppen din om å gjøre noe ekstremt som den aldri har prøvd før – dette skal gjøres uten å teste eller å varme opp. Jordmor Thalwitzer sammenligner det med at du blir bedt om å gå i spagaten med en eneste gang, uten å varme opp og uten å ha prøvd det før.

View this post on Instagram

A post shared by Jordemoder.dk (@jordemoder.dk)

Birgit Thalwitzer driver klinikken og nettsiden Jordemoder.dk.

– Når fødselen begynner med de første korte sammentrekningene, vil du føle den mildeste smerten i løpet. De kan oppleves som alvorlige menstruasjonssmerter eller sammentrekninger og som en sterk ømhet foran i magen eller smerter i korsryggen. En øm, tung, murrende følelse, beskriver jordmoren.

Hun forklarer at smertene i denne første fasen kommer av at livmorhalsen er utvides 3-4 centimeter. Denne fasen kan vare opptil tolv timer, noen ganger lenger, men er vanligvis tålelig. De neste og langt mer alvorlige smertene kommer når livmoråpningen begynner å utvide seg fra omtrent fire til de nødvendige ti centimeterene som trengs for å føde, forklarer hun.

– Utvidelsesfasen er den mest krevende og for mange den mest smertefulle delen av fødselen. For førstegangsfødende kan det ta noen timer og opp til ti timer eller mer, og kan virke overveldende, forklarer jordmor Thalwitzer.

For at livmoren skal utvides, trengs det sammentrekninger. Alle som har så mye som hørt om fødsler skjønner at veer forårsaker smerte.

På instagramkontoen jordemoder.dk kan man få mange tips og innspill før fødselen

– Når det til slutt blir ett til et og et halvt minutt med bare ett eller to minutters mellomrom, kan smertene være uutholdelige og overveldende, sier hun og legger til at det kan være lurt å føle at barnet romsterer mot bekkenbenet – for det er det som skjer når barnet «borer» seg ned og ut.

Når det har kommet en ti centimeters åpning begynner pressveene. Før jordmoren gir grønt lys til å presse så kan det føles som man står foran en låst inngangsdør, med akutt behov for å gå på toalettet – og ikke finner nøkkelen. Thalwitzer mener pressveene er mer en trang enn reelle smerter.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Da moren (82) ble syk slapp sønnen (62) alt han hadde i hendene og flyttet hjem: -Nå er det min tur å passe på henne

John Arne Riise: – Begynner å tvile på meg selv som trener