Hjem Dyr Jordskjelvet i Tyrkia: Redningshunden mistet selv livet da den søkte etter overlevende
Dyr

Jordskjelvet i Tyrkia: Redningshunden mistet selv livet da den søkte etter overlevende

Redningshunden Proteo bøtet med livet da han søkte etter overlevende i jordskjelv-rammede Tyrkia

Den meksikanske forsvarsministeren takket redningshunden Proteo for den heltemodige innsatsen han gjorde da han var på oppdrag i Tyrkia, og søkte gjennom ruinene etter overlevende. Det melder den britiske avisa Daily Mail.

En modig meksikansk redningshund døde mens han søkte gjennom betongmassene i håp om å finne overlevende etter jordskjelvet i Tyrkia.

Proteo ble sendt til Tyrkia som en del av en gigantisk internasjonal hjelpeorganisasjon i kjølvannet av det katastrofale jordskjelvet som hittil har krevd mer enn 35 000 menneskeliv.

Søndag 12. februar kom meldingen fra det meksikanske forsvarsdepartementet. Den lød «Takk Proteo for ditt heroiske arbeid, du utførte oppdraget til den meksikanske hæren.»

Forsvarsdepartementet skrev videre i meldingen at «Medlemmene av den meksikanske hæren og luftvåpenet beklager dypt tapet av vår flotte følgesvenn, hunden ‘Proteo’. Du fullførte oppdraget ditt som medlem av den meksikanske delegasjonen under søk og redning av våre brødre i Tyrkia. Vi er stolte av deg.»

Det er foreløpig ikke klart hvordan Proteo døde, men han skal ha brukt flere dager på å utføre det viktige letearbeidet der han søkte etter overlevende i de jordskjelvrammede områdene.

På sosiale medier har folk rost Proteo for innsatsen hans, men noen krevde flere detaljer om omstendighetene rundt den modige redningshundens bortgang.

En av soldatene som deltok i redningsaksjonene i Tyrkia sier «Jeg er stolt av deg. Du har alltid har vært en sterk hund, en hundearbeider som aldri ga opp.»

Proteo var en av ti hunder som ble sendt fra Mexico til Tyrkia for å hjelpe til med å redde jordskjelvoverlevende.

Et bilde ble lagt ut på sosiale medier som angivelig viser Proteo liggende i bagasjerommet på en bil med noe som ser ut som en kanyle i forbenet. Bildet har den triste følgeteksten «Han har fullført oppdraget.»

Mer enn 35.000 døde

Så langt har ikke meksikanske myndigheter utdypet mer rundt hvordan hunden døde, men meksikanske medier rapporterte at det skjedde mens hunden søkte etter overlevende i ruinene.

Nødarbeidere kjemper mot klokken for å redde folk, og det internasjonale samfunnet har sendt inn en rekke eksperter for å bistå.

Minst 35.000 mennesker ble drept i jordskjelvene som ødela store områder i Tyrkia og Syria forrige uke.

Jordskjelvet som rammet Sør-Tyrkia og ødela den sørlige delen av landet og Nord-Syria tidlig mandag morgen hadde en styrket på 7,8. Et andre jordskjelv med en styrke på 7,6 rammet samme region igjen klokken 11:24 lokal tid mandag, og forårsaket enda mer skade.

Tyrkia flyttet seg flere meter

– Hele Tyrkia flyttet seg 3–5 meter, sier den italienske jordskjelveksperten Carlo Doglioni ifølge Dagbladet til den italienske avisa la Repubblica.

Normalen er at Anatolioplaten, som er den tektoniske platen Tyrkia ligger på, beveger seg et par millimeter i året.

Jordskjelvet som rammet Tyrkia natt til mandag forrige uke er det kraftigste i landet siden 1939. Skjelvet i 1939 førte til at 30.000 mennesker mistet livet.

Dødstallene i dette skjelvet har gått forbi det ekspertene fryktet.

Norge deltar i internasjonal aksjon

– Norge støtter nå FN, Røde Kors og de store norske humanitære organisasjonene med 150 millioner kroner til deres arbeid i de jordskjelvrammede områdene, både i Tyrkia og Syria, uttalte statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding fra regjeringen som kom i dagene etter skjelvet.

Norge har også sendt fire eksperter til de jordskjelvrammede områdene for å bidra i krisekoordineringen. En av disse er allerede på plass for å koordinere nødhjelp som nå er på vei. Norskstøttede organisasjoner er også i full gang med hjelpearbeidet. 

– Det er en kamp mot klokka og situasjonen er tidskritisk i vinterkulden. Ødeleggelsene er enorme etter katastrofen, sa Støre.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com