in ,

Jørgines viktige ferieoppfordring til alle foreldre: 7 av 10 foreldre drikker foran barna

Mer enn 10 prosent av Norges befolkning følger Jørgine Massa Vasstrand på sosiale medier der hun inspirerer til trening. Hun skriver også en egen blogg, i tillegg har hun eget tv-program, og den sjette boka hennes om sunn og sprek livsstil er nylig gitt ut.

Nå kommer hun med en viktig oppfordring til alle foreldre før sommerferien.


I et blogginnlegg viser hun til organisasjonen «Av og til» når hun skriver om undersøkelsen deres hvor 7 av 10 foreldre sier at de drikker foran barna når de er på sommerferie.

Jørgine beskriver sin egen mor, og oppvekst. Full av følelser, men ikke rus.

«Gjennom oppveksten har gutta og jeg sett mamma eitrenes sint, helt i ekstase, kjempefortvilet, drittlei, veldig stolt, fryktelig skuffet, bekymret, lettet, ja hele følelsesskalaen faktisk … men vi har aldri sett mamma full, brisen eller på en snurr. Aldri. Vi har aldri sett mamma endre atferd eller bli annerledes».

Videre beskriver hun problematikken rundt et barns følelser som oppdager at noe er annerledes med mor og far.

«Tenk hvordan det er for barn, da. En mamma eller en pappa som snakker høyere enn normalt, ler mer intenst, blir sintere, eller mer kjærlig enn vanlig, går ustødig, gir annerledes klemmer, er utilgjengelig eller rar i blikket. Ikke er seg selv rett og slett. Jeg skulle ønske barn slapp å oppleve slike uforståelige adferdsendringer hos foreldrene sine. Det er som sagt vanskelig nok som voksen».».

Og ja, Jørgine har absolutt et poeng. Det gjør noe med barna. Forskning viser at barn som opplever fulle foreldre, har større sjanser for å oppleve vonde ting i livet.

– De foreløpige funnene tyder på at det å se foreldrene sine ruset ikke er så gunstig. Disse barna har i større grad voldelige erfaringer og erfaringer med seksuelle krenkelser. Jo oftere de har sett foreldrene fulle, jo flere har opplevd slike ting, har Siri Håvås Haugland tidligere uttalt til NRK. Og Haugland vet hva hun snakker om. Hun er førsteamanuensis ved institutt for psykososial helse ved Universitetet i Agder (UiA) og har doktorgrad i samfunnsmedisin.

Slik reagerer barna

Undersøkelsen som «Av og til» har utført viser at:

  • Ett av fem barn har synes det ble «ekkelt» fordi de voksne drakk.
  • Like mange har ønsket at foreldrene drakk mindre øl, vin eller brennevin.
  • Når barna blir spurt hvor mye alkohol de synes foreldre kan drikke sammen med barn, svarer de fleste som nevnt null, ett eller to glass.
  • Svært få barn synes det er greit at foreldrene drikker mer enn tre glass.
  • Barn vil at voksne skal være voksne, at de skal lytte og oppføre seg slik de pleier å gjøre.

Til slutt i sitt blogginnlegg beskriver Jørgine sine egne barn. Tankegangen hennes burde vært en gjenganger for alle foreldre.

«De får aldri en småbrisen feriemamma med røde kinn og blanke øyne. Det skal de få slippe… og det er jeg takknemlig for at jeg aldri måtte forholde meg til da jeg var barn».

Tenk over dette når du skal på årets sommerferie. Ikke la barna få ødelagt ferien sin, minnene sine, årets opplevelse; bare fordi du skal drikke alkohol.

Se gjerne videoen som «Av og til» har laget om temaet nedenfor, og del saken videre.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Jone og Anna

«Sommerhytta»-paret røper planer om fremtiden

Den 87-år gamle damens tale får oss virkelig til å tenke over hvordan vi skal leve livet!