in

Jupiter og Saturn i posisjon for å gi oss den første Julestjernen på 800 år

stjerne

Julestjernen er faktisk ingen stjerne, men et lysfenomen som skapes når Jupiter og Saturn står så tett de siste ukene i desember at det skapes et skinnene lyspunkt vi ser på jorden.

Disse to planetene står på linje kun hvert 20 år, så denne konstellasjonen er sjelden. Men at de har stått så tett hverandre som de vil gjøre i år har ikke skjedd siden 4. mars 1226, ifølge nettstedet Her view from Home

Bildet er tatt av Hans Braxmeier fra Pixabay

Følg med 21 desember

Årets astronomiske fenomen skjer ifølge NRK den 21. desember. Når solsystemets to største planeter, Jupiter og Saturn, vil forme det som kommer til å ligne på en dobbeltplanet. 


LES OGSÅ: Merkelig lysfenomen på himmelen i Nederland

Hendelsen, som vil bli synlig fra jorden, har fått navnet «Julestjernen». Astronomene kaller det at to himmellegemer møtes en planetarisk konjunksjon.

21. desember er det dessuten også vintersolverv, som er årets lengste natt der solen snur og det går mot lysere tider.

Dersom du vil prøve å få med deg fenomenet har du ifølge NRK best sjans sør i Sør-Norge fra rundt klokken 17.00, dersom du har helt fri sikt mot vest.

Nettstedet phys.org skriver at det lenge har versert en teori om at den faktiske julestjernen som lyste opp nattehimmelen da Jesus ble født – i hvert fall ifølge bibelen – var det samme.

To år etter at Jesus ble født, og julestjernen viste veien for de tre vise menn, skjedde nemlig en sjelden konjunksjon av Jupiter, Venus og en stjerne som heter Regulus, ifølge phys.org.

LES OGSÅ: Magisk lysfenomen i Lofoten tar av på nettet – ser du hvorfor?

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Per Gunvald

Per Gunvald med klar beskjed til presten Thor etter finaleseieren: «Jeg deler…»

hunder i bur

Kraftig økning i smugling av populære hunderaser – de fraktes i knøttsmå bur uten mat og vann