Hjem Historisk Kan det være Noahs store flom som fant sted for 7500 år siden?

Kan det være Noahs store flom som fant sted for 7500 år siden?

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Historien om Noah og arken er mye eldre enn Bibelen. Det finnes lignende historier i flere andre kilder. Men kan det virkelig ha skjedd? Forskerne har flere teorier…

En av de mest kjente bibelhistoriene er den om Noahs ark. Ifølge Det gamle testamente, kom det en enorm flom: «Noah var seks hundre år gammel da vannflommen kom over jorden. Så gikk Noah og hans sønner, hans kone og hans svigerdøtre med ham inn i arken for å berge seg for vannflommen», står det å lese i 1. mosebok 7 vers 6-7. 

Foruten kone, barn og svigerbarn hadde Noah ifølge fortellingen også med seg alle dyresorter på hele jordkloden – en han og en hun.

Mens det regnet i 40 dager og 40 netter ble jorden oversvømt, forteller bibelhistorien. Og Noah med familie og alle verdens dyr seilte rundt i flommen.

Les også: Johan har brukt 19 år på å bygge en kopi av Noahs Ark – se de utrolige bildene

En global flom har ikke forekommet

– Det eneste vi vet med sikkerhet fra geologi er at en global flom aldri skjedde, sier professor i geomorfologi ved University of Washington i Seattle, David Montgomery, ifølge Live Science .

Han er forfatter av studien «The Rocks Don’t Lie» (steinene lyver ikke), som er en geologisk  undersøkelse av om flommen i 7. mosebok virkelig kan ha forekommet.

– Hvis du ser på det som bokstavelig talt en global flom som dekket verdens høyeste fjell, beklager jeg, det er bare ikke nok vann på jorden til å gjøre det, forklarer han.

Foto: Canva

En annen undersøkelse viser at om himmelen virkelig åpner seg og alt vannet i atmosfæren kommer ned til en og samme tid som et ekstremt regnvær fordelt over hele planeten, så ville vanndybden vært omkring 2,5 centimeter. Det er ikke engang nok vann til å padle i kano.

Legger vi derimot til at alle isbreene i verden også smelter, så vil havnivået ifølge NASAs utregninger stige med 60 meter. Da kan man seile rundt med en ark men det er fortsatt en rekke områder som ligger høyere over havet enn 60 meter.

Så om man skal se til vitenskapelige forklaringer er det at flommen var global heller tvilsomt. Noahs alder (600 år) er også litt voldsom. Dessuten kan ikke to dyr alene skape en levedyktig populasjon. Og det er uklart hvordan pingvinene kom seg fra Antarktis til Midtøsten. Det er også uklart hvordan rovdyr og beitedyr har holdt fred med hverandre underveis i seilasen.

Flere andre kilder forteller om flom

Professor i antikke studier ved Ramapo College i New Jersey, Ira Spar, sier at flommen og historien om Noah som ble nedtegnet mellom 500 og 800 år før Kristus, sannsynligvis kommer fra eldre munntlig tradisjon. Således er den antagelig en gjenfortelling av eldre historier – og sannsynligvis en billedlig fortelling, heller enn en bokstavelig gjenfortalt hendelse.

Også Koranen inneholder historier om en katastrofal flom, og det samme gjør gamle mesopotamiske tekster.

Professor Spar påpeker at det tidligste vi kjenner til av en «katastrofeflom» kommer fra en fragmentert og dermed ikke komplett sumerisk kilde som dateres tilbake til slutten av det tredje årtusen f.Kr.

Skjønt – en regional flom blir ikke utelukket av forskerne. Det kan fort ha skapt inspirasjonen til en slik historie.

Kan stamme fra en stor regional flom rundt Svartehavet

En av teoriene går på at Middelhavet for rundt 7500 år siden begynte å strømme inn i det da isolerte Svartehavet, og forårsake massive flom rundt Svartehavet – noe som kan tenkes å ha vært opprinnelsen til Noahs flom.

– Det ville ha vært en forstyrrende begivenhet som oversvømmet hele den kjente verden til menneskene som bodde der, og som kunne ha ført til historien om Noahs flom med noen av de overlevende som flyktet til Mesopotamia, sier Montgomery ifølge Live Science.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com