Hjem Helse Kan forårsake alvorlig og langvarig sykdom: Slik unngår du flåttbitt

Kan forårsake alvorlig og langvarig sykdom: Slik unngår du flåttbitt

Halvparten er redde for flått. Blir man bitt av krypdyret, risikerer man å bli skikkelig syk. Enkelte områder i Norge er mer utsatt enn andre.

Ferske tall viser at 54 prosent av oss er redde for flåtten. Mange har hørt om folk som har blitt syke etter flåttbitt.

Det mest alvorlige er TBE-viruset som sitter i flåttens spytt. Når flåtten biter seg fast i huden, kan viruset innen kort tid overføres til mennesket. Mindre enn 1 prosent av flåtten bærer dette viruset, og sykdommen er ansett som sjelden. Det er dog økende forekomst hvert år av sykdommen, opplyser Nettlegevakten.

Borrelia, som har fått langt mer oppmerksomhet over tid, er en bakterie som sitter i flåttens tarmsystem. Når flåtten biter seg fast i huden, anslås det omlag 24-48 timer før bakterien overføres til mennesket. Det er likevel viktig å være oppmerksom på utviklingen rundt bittstedet.

Kan bli alvorlig og langvarig syk

– Det er mange som får et ublidt møte med blodsugeren i løpet av sommeren. Mange synes de er ekle og hører historier om folk som blir skikkelig syke. Historiene stemmer, men det er viktig å huske på at flått normalt ikke er farlig, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven, i en pressemelding fra forsikringsselskapet.

For de som blir skikkelig syke er det uansett alvorlig og kan bli langvarig.

– Folk tar med seg sykdom hjem fra utenlandsturer, hyttebesøk og egen hage hver sommer. Derfor bør du alltid sjekke deg selv, barn eller kjæledyr hvis dere har vært i utsatte områder, for eksempel i shorts. Hvis du finner flått er det viktig å få den fjernet så fort som mulig, sier Skjerven.

Økning i antallet påviste TBE-tilfeller i fjor

De som blir skikkelig syke får skogflåttencefalitt (TBE) som skyldes virus, eller borreliose, fra borreliabakterien. Tall fra FHI viser en økning i antallet påviste TBE-tilfeller i fjor, mens antallet som fikk påvist borreliose gikk ned i 2021.

Hvis du blir bitt, er det noen ting du bør følge litt ekstra med på.

– TBE er et virus som det ikke finnes behandling for. Det kan gi hjernebetennelse og infeksjon i sentralnervesystemet, og det smitter med en gang. Hvis du får feber eller tegn til hjernebetennelse bør du kontakte lege. Du må legges inn på sykehus, sier Helge Skjerven.

Dette er risikofylkene

Det er mulig å vaksinere seg mot TBE. Det kan anbefales hvis du er mye ute i skog og mark, spesielt i Agder eller gamle Buskerud, samt Vestfold og Telemark.

Borreliose smitter først hvis flåtten sitter fast på huden en god stund. Det var en nedgang i disse tilfellene i fjor, med 495 registrerte, ifølge FHI.

– Borrelia gjør at du får utslett i huden, mellom 3 og 30 dager etter at du har blitt bitt. Utslettet er oftest rødt og sprer seg som en ring rundt bittet. Hvis du ikke får det behandlet med antibiotika kan det gi sykdom i ledd, nervesystem og hjerte, sier Helge Skjerven i Frende Forsikring.

Han understreker at rødhet og kløe der flåtten satt i seg selv ikke er et tegn på borreliose.

Slik unngår du flåttbitt

 • Ikke gå i høyt gress, lyng eller kratt. Det er tryggere på stien.
 • Bruk bukser og vær godt tildekket rundt anklene.
 • Vurder å bruke støvler i områder med mye flått.
 • Insektmiddel til klær som inneholder DEET eller lcaridin kan redusere risikoen for at du blir bitt.
 • Bruk lyse klær, da er det lettere å se flåtten hvis den setter seg på deg.
 • Sjekk støvler og bukser for flått.
 • Bytt tøy når du har vært i områder med mye flått.
 • Vask klær på 60 grader. Flåtten kan overleve en runde i vaskemaskinen med lav temperatur.
 • Har du hund og katt? Sjekk dyrene etter turen. Flått som ennå ikke har sugd seg fast kan forflytte seg fra dyret over til sengetøy og møbler, og derfra over til mennesker.
  Kilde: Frende Forsikring
 1. flått

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com