in ,

Kan ha gjort gjennombrudd i behandling av covid-19

Forskere har oppdaget at det var få covid-pasienter med kroniske lungesykdommer. Nå tror de astmamedisin kan være forklaringen.

Forskere ved universitetet i Oxford undret seg over at det har vært relativt få sykehusinnlagte koronapasienter med kroniske lungeproblemer som kols og astama. De undersøkte om inhalasjonsmedisinen denne pasientgrunnen bruker kunne ha noe med saken å gjøre. Dette skriver Nettavisen.


I en artikkel i det prestisjetunge legetidsskriftet The Lancet skriver forskerne at studien viser at inhalert budesonid, gitt i en kort tidsperiode, kan være en effektiv behandling for tidlig covid-19 hos voksne.

Effekten av denne vanlige astmamedisinen ga en reduksjon på 91 prosent av klinisk forverring. Det er tilsvarende effekten vi ser på bruk av covid-19-vaksiner, og det er større effekt enn det som er rapportert i noen annen behandling av sykehusinnlagte pasienter og pasienter med alvorlig covid-19

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket er forsiktig optimistisk om resultatene:

– Det er en spennende artikkel, og den viser at en mye brukt inhalasjonslegemiddel kan redusere risikoen for at covid-sykdommen forverres. Det er snakk om et enkelt og billig legemiddel, sier Madsen til Nettavisen.

Samtidig understreker Madsen at dette er en såkalt fase 2-studie, og at resultatene derfor må tas med store forbehold:

– Det er alltid noen ting man må legge merke til. Dette er for det første en åpen studie, der både pasienter og leger visste hvem som fikk legemiddelet. Det kan derfor ha vært en placeboeffekt i bildet, sier han.

Før han vil være mer enn forsiktig optimist vil han gjerne se en større studie.

– Det er en spennende studie, men vi har hatt så mange feilslag, at man må være forsiktig, konkluderer han.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Jenny Skavlan fikk korona: – Alt luktet ketchup

dag otto og kristian

Dag Otto: Møtet som endret alt