Hjem NyheterTruecrime Kan være et gjennombrudd i Lørenskogsaken

Kan være et gjennombrudd i Lørenskogsaken

Det er snart seks år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra hjemmet sitt på Lørenskog, den 31. oktober 2018. Da Tom Hagens jevngamle ektefelle, den da 68 år gamle Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, ikke svarte på telefonen dro han hjem fra kontoret for å sjekke. Da han kom hjem fant har huset tomt, og et trusselbrev på gebrokkent norsk hvor det blant annet var fremsatt et krav om løsepenger på ni millioner euro i kryptovaluta.

Hva som har skjedd er fortsatt et mysterium. Teoriene har florert. Det hele startet som en kidnappingssak. Etter hvert dreide saken. Den 28. april 2020 pågrep politiet Tom Hagen. Hans kone hadde da vært savnet i halvannet år. Hagen og to andre menn ble siktet i saken. De tre siktede nekter straffskyld.

Kan være et gjennombrudd

I løpet av sommeren 2019 gjennomførte Tom Hagen en transaksjon hvor han sendte over 13 millioner kroner i kryptovalutaen monero til en ikke-identifisert mottaker. Dette fant sted nesten et år etter at hans kone, Anne-Elisabeth forsvant fra boligen deres. Oppsporingen av denne betalingen har spilt en nøkkelrolle i etterforskningen av hennes forsvinning, og nå kan finsk politi ha knekt koden for å spore monero. Det melder VG

Ifølge VG, oppnådde finske myndigheter et gjennombrudd under etterforskningen av hackeren Aleksanteri Kivimäki (26). Han er anklaget for å ha gjennomført et datainnbrudd ved det finske psykoterapisenteret Vastaamo i 2018. Tiltalen mot ham inkluderer tyveri av pasientdata tilhørende 30.000 individer, hvor han etterpå forlangte løsepenger betalt i kryptovaluta.

Norsk politi har tidligere uttalt at de har forsøkt å finne ut hvordan man kan spore monero, for å finne ut hvem som var mottakeren av de 13 millioner kronene Tom Hagen overførte.

– Internasjonalt politisamarbeid er viktig, og vi jobber for og søker de mulighetene som finnes. Teknologiske fremskritt og samarbeid med andre land kan hjelpe i oppklaringen av alvorlige straffesaker, også denne. Det er en pågående innsats for å forbedre ferdigheter, metoder og teknologier til å etterforske krypteringsteknologi og anonymisering, skriver påtaleansvarlig Guro Holm Hansen i en e-post til VG.

Sporene

Politiet har tidligere etterlyst personer som har kjøpt kontantkort med telefonnummer i serien +47 407 45 656 til +47 407 45 676.

Telefonnumrene, som tilhører startpakker fra Telia til 29 kroner, ble solgt på Bunnpris Iladalen fra juni 2017. Butikken ble nedlagt i desember 2017, og politiet kan ikke utelukke at et eller flere av kontantkortene har blitt oversendt til en annen butikk etter dette.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

lørenskoghuset
Dette er boligen Ann-Elisabeth Hagen forsvant fra i 2018. Foto: NTB

Sammen med en stjålet passkopi, en falsk e-postadresse og en firmaadresse i Mandal brukte de involverte ifølge VG nummeret for å opprette konto på en vekslingsbørs for kryptovaluta.

Kontoen ble opprettet fire måneder før den Ann-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem 31. oktober 2018. Krypto-adresser ble brukt for å kreve løsepenger fra ektemannen Tom Hagen.

Samtidig som politiet har klart å lokalisere butikken der kontantkortet som ble benyttet for å opprette en kryptovaluta-konto sannsynligvis ble kjøpt, er det også flere andre spor i Lørenskog-saken som peker mot Norge.

Sprox-skoene

Inne i familien Hagens hus er det ifølge NRK funnet avtrykk av et par sko fra Sparkjøp.

– Vi kan ikke utelukke det. Det er en Spar Kjøp på Metrosenteret på Lørenskog, uttalte politiinspektør Tommy Brøske til NRK da de gikk ut med opplysninger om dette sporet.

Politiet har oppfordret personer som har kjøpt denne skotypen i Norge i størrelse 44, 45 og 46 fra august 2016 til mai 2019, og har betalt kontant, om å ta kontakt med politiet.

Strips fra Biltema

Stripsen fra Biltema er et annet spor. Ifølge VG var det noe av det første som Tom Hagen kunne se, da han tok seg inn i boligen sin 31. oktober 2018, og oppdaget at kona var borte.

Den lå like i nærheten av badet, stedet der politiet mener at kona var, da hun ble bortført. 

Brevpapir og konvolutt fra Clas Ohlsson

Politiet har allerede slått fast at konvolutten som fulgte trusselbrevet Tom Hagen fant i hjemmet sitt da han kom for å se etter kona, er produsert i Tyskland og er solgt hos Clas Ohlson. Det samme gjelder brevpapiret, som ifølge Nettavisen imidlertid er produsert ved en papirfabrikk i Portugal.

Vi håper virkelig denne saken snart kan bli oppklart, og at man får vite hva som egentlig skjedde med Anne-Elisabeth Hagen. Forhåpentligvis kan finsk politis gjennombrudd i nedbrytningen av monero være til hjelp for det norske politiet.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com