mandag, september 27, 2021

Kanin som kjæledyr?

Mest lest nå

Tamkaninen er et av de vanligste kjæledyrene i Norge. Men det er et par ting du bør tenke over før familien får seg et eller flere spretne tilskudd.

Kaniner har grunnleggende sosiale behov og bør derfor holdes i par eller grupper. Men om du mikser feil kaniner sammen kan det bli rabalder.

Hankaniner vil ikke akseptere andre hankaniner i nærheten, så har du to hanner som ikke er nøytraliserte bør de ikke komme nær hverandre. Noen ganger går det greit om de er nøytraliserte, men en nøytralisert han og en hun er normalt den beste konstellasjonen hvis man tenker på å ha flere kaniner sammen.


Mens man ofte kan se forskjell på hanner og hunner av en art ut fra størrelsen, er det komplisert med kaniner. Det er nemlig ørsmå forskjeller i størrelsen på han- og hunkaniner.

Noen ganger kan hanner ha et bredere og kraftigere hode enn hunner, men det er ikke ofte det er lett å se. Nøkkelen til å avgjøre om det er en han- eller hunkanin ligger i å observere adferden, skriver Idenyt.dk.

Kaniner som andre dyr har egen personlighet og temperament, men det er noen generelle forskjeller. Hankaniner er ofte mer utadvendte, kontaktsøkende og nysgjerrige enn hunkaniner. De er fordi de i naturen må oppsøke hunkaniner, og derfor må undersøke omgivelsene for å finne dem.

Hankaniner har også et visst rykte – og der er det ingen røyk uten ild. Mange unøytraliserte hankaniner prøver å parre seg med det de måtte komme i nærheten av. Så når du tror kaninen leker med en ball, en bamse eller katten din, skal du ikke se bort fra at den prøver å finne en måte å parre seg med dem på. Det samme gjelder hvis den hopper rundt deg.

Parrings-atferden avtar eller forsvinner helt hvis du nøytraliserer hannen. Det vil også resultere i et roligere temperament.

Hunkaniner er generelt mindre nysgjerrige og kontaktsøkende enn hanner. Hunner har ikke syklus på samme måte som hunner hos andre dyrearter, og kan bli gravide hele året. Imidlertid er det perioder hvor de er mer villige til å parre seg, og i disse periodene kan de endre temperament.

Kanin som kjæledyr?

Noe du bør være klar over dersom du vurderer kanin som kjæledyr, er at når temperaturen stiger og dagene blir lengre, forbereder hunnene seg på å få barn. I løpet av denne perioden kan de bli mer territoriale, og den søte kaninen du kjenner kan en periode endre seg til en hissigpropp som knurrer eller angriper deg og andre kaniner når dere nærmer dere.

Såfremt det er nok plass vil hunner ofte kunne leve med andre hunner. Du kan imidlertid også oppleve å kjøpe to søte kvinnelige kaninunger som har vært beste venner, men som når de blir kjønnsmodne – og dagene blir lengre – plutselig begynner å slåss…

Hos Mattilsynet kan du finne flere gode råd før du vurderer å skaffe kanin.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,418FansLik
1,600FølgereFølg
213FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter