Hjem Helse Kapasiteten sprengt hos Kirkens SOS i jula: Samtale om selvmordstanker hvert 18. minutt

Kapasiteten sprengt hos Kirkens SOS i jula: Samtale om selvmordstanker hvert 18. minutt

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

For mange mennesker har julen vært preget av ensomhet, relasjonsproblemer og selvmordstanker. Nesten 2500 samtaler har blitt besvart av Kirkens SOS i dagene 23-28. desember. En økende trend er at unge mennesker som sliter med selvmordstanker og med å se meningen med livet.

Ensomheten kjennes for mange ekstra tung og krevende i julen. Mange ringer også bare for å ha et menneske å snakke med, i mangel av noen andre.

Pågangen har vært større enn det har vært mulig å besvare. Det gikk under 2 minutter døgnet rundt mellom hver gang noen forsøkte å kontakte Kirkens SOS i løpet av juledagene.

De fikk besvart nesten 2500 samtaler disse dagene.

Relatert: Vanskelig økonomi preger julen: Rekordmange gruer seg

– Det er litt færre enn i fjor og dette skyldes i hovedsak lenger og mer alvorlige samtaler med yngre mennesker. Det gikk 18 minutter døgnet rundt mellom hver gang vi påbegynte en ny samtale med et menneske med selvmordstanker, sier generalsekretær i Kirkens SOS, Lasse Heimdal.

De store tallene handler om ensomhet og helseproblemer. Men Heimdal forteller at de også har hatt mange samtaler om relasjonsproblemer og konflikter i julen, selvmordstanker, fysisk og psykisk vold/mishandling og seksuelle overgrep.

Gi et smil

– Mange mennesker lever krevende liv som henger sammen med deres levekår. Det er også bekymringsfullt å se utviklingen blant unge mennesker. Dette er en stor samfunnsutfordring, og krever mer fokus på årsaker og tiltak, sier Lasse Heimdal.

Han oppfordrer alle til å gi en hyggelig hilsen, et smil eller et nikk til en venn, nabo eller kollega.

– Selv slike små ting er god medisin som bidrar til god folkehelse, sier generalsekretæren i Kirkens SOS.

Relatert: Kronprinsessen på Slumstasjonen: – Det er ikke skambelagt å være i en vanskelig situasjon

Hverdagspraten kan være nok

Heimdal er klar på at vi kan alle bidra med noe og oppfordrer igjen alle til å ta litt ekstra vare på hverandre resten av julen, og i tiden fremover.

Relatert: Milliardær krever at regjeringen gir mer til de som sliter

– Alle trenger opplevelsen av å bli sett. Det er ikke alltid så viktig å finne de rette ordene, så lenge man får formidlet omtanke og vennlighet i møte med andre. Selv en hverdagsprat om trivielle ting kan oppleves som at noen bryr seg, sier han.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com