in

Kapasiteten sprengt hos Kirkens SOS i jula: Samtale om selvmordstanker hvert 18. minutt

trist kvinne

For mange mennesker har julen vært preget av ensomhet, relasjonsproblemer og selvmordstanker. Nesten 2500 samtaler har blitt besvart av Kirkens SOS i dagene 23-28. desember. En økende trend er at unge mennesker som sliter med selvmordstanker og med å se meningen med livet.

Ensomheten kjennes for mange ekstra tung og krevende i julen. Mange ringer også bare for å ha et menneske å snakke med, i mangel av noen andre.

Pågangen har vært større enn det har vært mulig å besvare. Det gikk under 2 minutter døgnet rundt mellom hver gang noen forsøkte å kontakte Kirkens SOS i løpet av juledagene.


De fikk besvart nesten 2500 samtaler disse dagene.

Relatert: Vanskelig økonomi preger julen: Rekordmange gruer seg

– Det er litt færre enn i fjor og dette skyldes i hovedsak lenger og mer alvorlige samtaler med yngre mennesker. Det gikk 18 minutter døgnet rundt mellom hver gang vi påbegynte en ny samtale med et menneske med selvmordstanker, sier generalsekretær i Kirkens SOS, Lasse Heimdal.

De store tallene handler om ensomhet og helseproblemer. Men Heimdal forteller at de også har hatt mange samtaler om relasjonsproblemer og konflikter i julen, selvmordstanker, fysisk og psykisk vold/mishandling og seksuelle overgrep.

Gi et smil

– Mange mennesker lever krevende liv som henger sammen med deres levekår. Det er også bekymringsfullt å se utviklingen blant unge mennesker. Dette er en stor samfunnsutfordring, og krever mer fokus på årsaker og tiltak, sier Lasse Heimdal.

Han oppfordrer alle til å gi en hyggelig hilsen, et smil eller et nikk til en venn, nabo eller kollega.

– Selv slike små ting er god medisin som bidrar til god folkehelse, sier generalsekretæren i Kirkens SOS.

Relatert: Kronprinsessen på Slumstasjonen: – Det er ikke skambelagt å være i en vanskelig situasjon

Hverdagspraten kan være nok

Heimdal er klar på at vi kan alle bidra med noe og oppfordrer igjen alle til å ta litt ekstra vare på hverandre resten av julen, og i tiden fremover.

Relatert: Milliardær krever at regjeringen gir mer til de som sliter

– Alle trenger opplevelsen av å bli sett. Det er ikke alltid så viktig å finne de rette ordene, så lenge man får formidlet omtanke og vennlighet i møte med andre. Selv en hverdagsprat om trivielle ting kan oppleves som at noen bryr seg, sier han.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Shabana Rehman (46) er død

Shabana Rehman

Sorg etter Shabana Rehmans bortgang