in ,

Kaski hudfletter Enoksen: – Burde hatt skamvett nok til å ikke la seg utnevne til statsråd igjen

Faksimile fra Instagram / kariekaski

Lørdag meldte tidligere forsvarsminister Odd Roger Enoksen at han trekker seg fra statsråds-posten. Årsaken er at han i 2005, da han var 50 år, hadde et forhold til en 18 år gammel skoleelev.

SVs Kari Elisabeth Kaski er en av de som mener at me too-oppgjøret i norsk politikk ennå ikke er over.

– Jeg har stor respekt for kvinnen som forteller i VG idag. Det er også helt urimelig at hun skal måtte fortelle om dette i landets medier. Enoksen burde hatt skamvett nok til å ikke la seg utnevne til statsråd igjen. Saken forteller oss at me too-oppgjøret i politikken er enda ikke over. Det viser både det Enoksen har gjort, men også de uforståelig uttalelsene hans idag, sier SV-politiker Kari Elisabeth Kaski på Facebook-siden sine.


Hun legger til at alle partier må ta dette på alvor, spørre folk som skal få posisjoner, og utarbeide en partikultur der dette aldri aldri vil være akseptabelt.

– Og dette er det ikke nok å gjøre ett år, det må gjøres hele tida, presiserer SV-politikeren.

Jeg har stor respekt for kvinnen som forteller i VG idag. Det er også helt urimelig at hun skal måtte fortelle om dette…

Posted by Kari Elisabeth Kaski on Saturday, April 9, 2022

Det var i 10-tiden lørdag morgen Odd Roger Enoksen varslet at han går av som forsvarsminister i kjølvannet av VGs avsløring av Enoksens forhold til en 18 år gammel skoleelev.

Ifølge kvinnens dagboknotater omtalte de to ham som hennes «seksuelle mentor». Enoksen bekrefter at de brukte dette uttrykket.

Jenta var 18 år og elev i videregående skole i 2005 da hun møtte Odd Roger Enoksen i forbindelse med en skoletur til Oslo med politikk-klassen. På denne tiden var Enoksen (50) Stortingsrepresentant. Han gikk senere det samme året inn i Stoltenbergs rødgrønne regjering som olje- og energiminister.

Verken Støre eller SP var kjent med forholdet

Statsminister Jonas Gahr Støre kjente ifølge NRK ikke til forholdet da han utnevnte Enoksen som Forsvarsminister.

– Jeg ble gjort kjent med saken som gjør at Enoksen trekker seg, i går kveld. Jeg ønsker ikke å kommentere innholdet, men jeg mener det som framkommer i saken, er av en karakter som ikke er forenlig med den tilliten man er avhengig av som statsråd, noe jeg har formidlet direkte til Enoksen. Derfor er det riktig at han beklager og går av, sier Støre til NRK.

Støre sier på pressekonferansen at Enoksen ikke fortalte sannheten i vetting-samtalene før Enoksen ble utnevnt til statsråd.

Nå varsler Støre en gjennomgang av rutinene knyttet til disse vetting-samtalene.

– Det stilles veldig inngående spørsmål i forhold til ditt private liv, og forhold der. Min erfaring er at de spørsmålene er stilt veldig klart og tydelig. På et tidspunkt må man da legge til grunn at folk forteller sannheten, men hvis det ikke er tilfellet, så får det konsekvenser, sier statsministeren.

Generalsekretær i Senterpartiet, Knut M. Olsen, sier til NRK at partiet ikke har vært kjent med denne saken.

Hilde Lengali varslet om upassende hendelser i 2017

Forholdet til den 18 år gamle skoleeleven ble kjent etter at TV 2 i forrige uke kunne avsløre at tidligere Senterparti-politiker i 2017 hadde varslet Senterpartiet om hendelser med Enoksen i 2017.

– Jeg er glad for at flere som har opplevd maktmisbruk nå tørr og fortelle, og at de som har stått for maktmisbruket må ta ansvar, sier Lengali til TV 2 lørdag.

Lengali sitt varsel omfattet konkret krenkende oppførsel ved to anledninger i år 2000 og 2001. Hun ville ikke på det tidspunktet formelt varsle, fordi Enoksen da var ute av rikspolitikken, og fordi hun da var redd for å konfrontere ham.

Det var først da metoo-bevegelsen spredde seg globalt høsten 2017 det også kom opp historier i politikken. Da opplyste Senterpartiets generalsekretær Knut Magnus Olsen ifølge TV 2 at det ikke hadde vært noen varsler i partiet de siste fem årene.

Det var kun Sp som meldte at de ikke hadde hatt noen metoo-saker.

Det fikk tidligere nestleder i Nordland Senterparti, Hilde Lengali, til å ta kontakt med partiet sentralt for å gjøre det oppmerksomt på at Senterpartiet ikke var noe unntak.

Hendelsene hun varslet om fant sted da Enoksen var partileder.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Presidentvalg i Frankrike: Slik kåres vinneren – dette er kandidatene

Husker du Halley’s komet? I dag er det 35 år siden sist den passerte jorden