Det er mange som tror at diskriminering er noe vi har lagt bak oss, men virkeligheten viser oss dessverre at dette ikke er tilfellet. Oliver Bromley, som lever med den genetiske tilstanden Neurofibromatose type 1, fikk nylig erfare dette på en ubehagelig måte da han ble kastet ut av en restaurant på grunn av hvordan han ser ut.
Oliver Bromley, som lider av den genetiske tilstanden Neurofibromatose type 1, ble kastet ut av en restaurant i Camberwell, Sør-London, etter at de ansatte hevdet at hans utseende «skremte kundene».
Tilstanden hans fører til deformasjoner i ansiktet. For Bromley, som har lært seg å leve med både sykdommen og folks reaksjoner, var dette et øyeblikk han aldri hadde sett komme.
Oliver hadde nylig vært innlagt på King’s College Hospital og bestemte seg for å ta seg en tur ut for å spise etter en behandling. Det var en helt vanlig dag, trodde han, da han besøkte en restaurant som han velger å ikke navngi.

Først forlot han restauranten for å ta ut penger etter å ha oppdaget at de kun aksepterte kontanter. Men da han kom tilbake, ble han møtt med en helt uventet beskjed: «Vennligst gå, du skremmer kundene.»
Ydmykende
Det som skulle være en vanlig lunsj, endte i stedet som en ydmykende opplevelse for Oliver. Han følte seg avvist og diskriminert kun på grunn av sitt utseende.
– Det var ikke nok tid mellom at jeg forlot stedet og kom tilbake til at noen faktisk kunne ha klaget, forteller Bromley til Daily Mail. For ham var det tydelig at det var de ansatte som reagerte negativt på hvordan han så ut.
Oliver valgte å ikke lage en scene og forlot restauranten i stillhet. Men hendelsen plaget ham så mye at han senere bestemte seg for å rapportere saken til politiet.
Dette var ikke bare et personlig angrep på hans selvfølelse, men også et symbol på den mangel på kunnskap og forståelse som mange med usynlige eller synlige sykdommer opplever.
«De trodde sikkert svulstene var smittsomme»
Etter episoden har Oliver forsøkt å bruke situasjonen til noe positivt ved å skape bevissthet rundt hvordan folk med ansiktsdeformasjoner behandles.
– De trodde sikkert svulstene var smittsomme eller noe sånt, sier Bromley.
Han legger til at han er åpen for at folk stiller spørsmål om hans tilstand, men det han opplevde i restauranten handler først og fremst om uvitenhet.

Nerve Tumours UK, en veldedighetsorganisasjon som arbeider for å skape bevissthet rundt nevrofibromatose, reagerte sterkt på hendelsen.
– Vi ble svært skuffet over å høre om det forferdelige, men dessverre ikke uvanlige, tilfellet som Oliver opplevde, sier Karen Cockburn, direktør for organisasjonen.
De har nå tatt kontakt med restauranten, uten å få svar, men har fått positiv respons fra UK Hospitality som vil samarbeide for å øke bevisstheten rundt tilstanden i serveringsbransjen.
Politiet involvert
Politiet i London bekrefter at de har mottatt en klage fra Bromley.
Ifølge Metropolitan Police, skjedde hendelsen 21. august. Bromley, som er i 40-årene, rapporterte at han ble nektet servering på grunn av sin ansiktsdeformasjon. Politiet har foreløpig ikke gjort noen arrestasjoner, men sier at de tar alle rapporter om hatkriminalitet på alvor.
Oliver Bromleys historie er en påminnelse om at det fortsatt er mye arbeid som må gjøres for å fremme forståelse og inkludering for mennesker med synlige eller usynlige forskjeller. Hans håp er at hans erfaring kan bidra til større bevissthet og respekt for alle, uansett hvordan de ser ut.