Hjem Familie Katrine Moholt har fått det tidligere barneombudet som makker i nytt prosjekt: – Kan være med å endre livene til norske barn

Katrine Moholt har fått det tidligere barneombudet som makker i nytt prosjekt: – Kan være med å endre livene til norske barn

Den kjente og kjære programlederen Katrine Moholt, kjent fra blant annet Allsang på grensen, er nå klar for nye utfordringer i et helt nytt tv-konsept.

Allerede i februar var Katrine Moholt ute og etterlyste familier til sitt neste TV-konsept, et prosjekt hun tror kan være med å endre livene til norske barn. Vi har tidligere skrevet om dette programmet, som TV 2 nå avslører blir hetende «Familiekoden».

Nå er det også klart at Katrine Moholt får med seg Reidar Hjermann som makker i programmet.

Familier settes på prøve 

I «Familiekoden» følger vi ni familier, der foreldrene har valgt helt ulike måter å oppdra barna sine på. Kamerateam følger familien tett i hverdagen mens de får morsomme og krevende oppgaver som setter familiene på prøve.  

I etterkant får foreldrene se video av både seg selv og de andre, noe som utløser gode diskusjoner og sterke følelser rundt hvordan man tar ulike valg som foreldre.  

I dette bildet kommer Reidar Hjermann inn med sin faglige tyngde, og gir gode råd og rettledning til både seerne og foreldrene som deltar.  

– Vi mennesker er flokkdyr og lærer best når vi kan speile oss selv i det vi ser. «Familiekoden» gir oss et innblikk i et mangfold av hverdagssituasjoner i ganske ulike barnefamilier slik at alle foreldre som følger serien kan gjenkjenne egne utfordringer og få svar på en rekke spørsmål om foreldrerollen. Og det skjer samtidig som at det er underholdende og gøy å se på. Jeg er ganske sikker på at «Familiekoden» vil bidra til livlige diskusjoner i de tusen hjem, slik at foreldrene der ute gjør bevisste valg i hverdagen på vegne av seg selv og barna, sier han. 

Hjermann er psykolog og spesialist i barne- og ungdomspsykologi, og jobber til daglig i spesialisthelsetjenesten, ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling i Tønsberg. 

– Jeg har vært psykolog i ganske nøyaktig halve livet, og i disse årene har jeg blitt stadig mer sikker på at gode liv skapes der hjemme, og jeg begynner å få en viss peiling på hva som skaper et godt hjem. Samtidig har jeg også sett hva som river ned en god barndom, og hva som gjør at noen barn klarer seg fint til tross for sterke belastninger, sier Hjermann. 

Hjermann var barneombud fra 2004 til 2008. Nå håper han at han med sin medvirkning i «Familiekoden» på TV 2 kan bidra til økt fokus og kunnskap rundt barns oppvekst. 

– Jeg mener at vi som forvalter et fagfelt som i så stor grad handler om folks hverdagsliv, i alt for liten grad kommuniserer offentlig om det vi kan. Det prøver jeg å gjøre noe med nå. Det bør være vår plikt for barnepsykologer som meg å benytte oss av de kanaler som finnes for at kunnskap om barns oppvekstvilkår når ut, både til de som bestemmer i samfunnet og de som bestemmer der hjemme. 

«Barns beste» som rettesnor 

– Hva tenker du om å ha en rolle i et slikt program?  

– I og med at jeg har barnekonvensjonens prinsipp om «barns beste» som rettesnor i alt jeg gjør, er jeg en anelse spent. Jeg håper at jeg som fagperson og formidler når ut til publikum på en god måte, og tror det skal gå bra.  

– At barn skal eksponeres i et tv-program om barneoppdragelse vil det helt sikkert være delte meninger om. Hva tenker du om dette? 

– I denne serien er det en målsetning at både foreldre og barn skal oppleve flere oppsider enn nedsider av det å være med på tv. Det handler om å gjøre barna til subjekter med egne meninger, egne erfaringer og egen kompetanse, og foreldre som skal forene barnas medvirkning med egen ledelse av familien. Utfordringene barna møter i serien vil de være i stand til å takle. Selv om det kan se heftig ut på tv, skal alle seere føle seg trygge på at barn og foreldre blir svært godt ivaretatt av alle menneskene som er involvert i å lage programmet. I dette programmet vil barna bli våre læremestre, og det kommer det sjelden annet enn godt ut av, mener Hjermann. 

Innblikk i forskjellige foreldrestiler 

– Foreldrene som er med i «Familiekoden» er valgt ut på bakgrunn av de forskjellige foreldrestilene de representerer, men også fordi dette er foreldre som får til livene for seg selv og barna rimelig bra. Det er ingen familier med store vansker som er med i serien. Hensikten med programmet er ikke å skape vinnere og tapere, men å vise at de forskjellige familiekulturene alle har gode ting i seg som er verdt å dele. Jeg er rimelig sikker på at alle familiene vil lære mye de kan bruke i sine liv, og at seerne både vil bli berørt og beriket av det de ser på skjermen, sier Reidar Hjermann. 

For TV 2s del gjør «Familiekoden» det mulig å sette fokus på et område som har stor betydning i folks hverdag, men som det lages svært lite tv-innhold om, nemlig oppvekst. 

– «Familiekoden» er et program som angår alle, som vi lager for å nå ut til et mye større publikum enn dem som leser bøker om barneoppdragelse, sier pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl. 

– At en kapasitet som Reidar Hjermann har takket ja til å være med som ekspert og rådgiver for deltakerne og ut til publikum er en enorm styrke for oss, og vi er svært takknemlige for å ha han med på laget, sier Dahl. 

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com