Forsiden Dyr Katten din kjenner igjen navnet sitt (selv om den later som den...

Katten din kjenner igjen navnet sitt (selv om den later som den ikke gjør det)

-

Er du katteeier, har du sikker opplevd å henvende deg til katten din ved å si navnet dens, uten å få noen reaksjon tilbake. Men nå er det bevist: Den vet at du kaller på den, den gidder bare ikke reagere.

Man kan jo begynne å lure. Skjønner katten egentlig hva den heter? Klarer den å gjenkjenne navnet sitt når du snakker til den? Ja da, den gjør faktisk det. Forskere har nemlig forsket på katten, og funnet ut at de skjønner veldig godt hva de heter. De gidder bare ikke alltid bry seg. Det skriver nettsiden Unilad.

Kjenner igjen navnet sitt

Det er den japanske forskeren Atsuko Saito ved Sophia University i Tokyo som har forsket på kattene. Hun har utført flere tester på katter, og kommet frem til at katter uten tvil klarer å skille sitt eget navn fra andre navn.  

«Noen eiere insisterer på at katten deres kan kjenne igjen deres eget navn og ord relatert til mat», sier Atsuko.

Rørte på ørene og hodet

Foto: Pixabay

Atsuko og kollegaene hennes, observerte kattenes reaksjoner da de hørte sitt eget navn, og sammenliknet det med ord som var like lange. De observerte også kattenes reaksjoner ved å høre navnet til andre katter i samme bolig.

LES OGSÅ
Søvneksperter om å la barna gråte seg i søvn: Slik påvirker det babyens hjerne

Resultatet viste tydelig at katter er i stand til å forstå forskjellen mellom deres eget navn og andre ord. Kattene rørte på ørene og hodet mye sterkere da deres navn ble sagt, i forhold til liknende ord.

LES OGSÅ
Søvneksperter om å la barna gråte seg i søvn: Slik påvirker det babyens hjerne

Gidder ikke

«Vi konkluderer med at katter kan gjenkjenne innholdet i menneskelige ytringer basert på fonetiske forskjeller», sier Atsuko.

Så da vet du det. Og neste gang du prøver å snakke til katten din og den bare ligger der og tilsynelatende ikke bryr seg – den hører hva du sier, den gidder bare ikke.

Populært

Marte Frimand
Marte er utdannet journalist med lang erfaring. Hun har tidligere blitt kåret til årets gullpenn under Vixen Blogg Awards for bloggen Casa Kaos.