Hoster hunden din eller høres det ut som den plages av noe i halsen? Det kan skyldes kennelhoste. Slik hjelper du hunden din best mulig.
Flere steder i landet meldes det om kennelhoste i omløp. Mitt Jessheim er blant nyhetskildene som ber hundeeiere være oppmerksomme.
I facebookgruppa «Hundejordet på Jessheim» har det de siste dagene dukket opp flere innlegg om dette, der faste brukere av parken advarer mot det pågående utbruddet.
Slik lyder ett av innleggene:
«Hei alle sammen. Har hørt at det er en del kennelhoste for tiden, så vil med det oppfordre dere som har hunder som ikke er helt i form eller som har noen symptomer om å ikke oppholde seg i parken, slik at vi slipper et eventuelt større smitteutbrudd (…)»
Veterinær og daglig leder Yngvil Grønning ved EMPET Ullensaker Dyreklinikk bekrefter at det de er kjent med et pågående utbrudd av den svært smittsomme hundesykdommen på Øvre Romerike.
Hva er kennelhoste?
Sykdommen er en av de vanligste luftveisinfeksjonene blant hunder, og skyldes i de fleste tilfeller hundens parainfluensavirus type 2 (CPiV-2) eller bakterien bordetella bronchiseptica. Dette opplyser forsikringsselskapet If i en pressemelding.
Bordatella bronchiseptica er en vanlig bakterie å finne i svelget hos friske hunder.
Den kan likevel forårsake kennelhoste, spesielt hos valper, siden immunforsvaret er svakere, forteller Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If.
Symptomer
Symptomene kan være både slimhoste og tørrhoste.
– Hunden får ofte en voldsom, høylytt og bjeffende hoste, og det kan høres ut som den har fått noe i halsen, forteller Bjølsen Opstad.
Hosten øker gjerne i forbindelse med aktivitet, og hunden kan hoste såpass kraftig at den brekker seg og kaster opp slim. Den kan også få feber, men vanligvis er ikke allmenntilstanden redusert.
Hosten går som regel over i løpet av syv til ti dager, men hos noen hunder kan hosten vare i opptil tre uker.
Når bør du kontakte veterinær?
Selv om kennelhoste kan være plagsomt, gir den sjelden alvorlige symptomer hos friske hunder. Men Bjølsen Opstad anbefaler å være ekstra på vakt hvis du har en hund med redusert immunforsvar:
– For valper, eldre hunder eller andre hunder med svakt immunforsvar, kan kennelhoste utvikle seg til mer alvorlige infeksjoner, som lungebetennelse eller bronkitt.
– Hvis hunden har nedsatt allmenntilstand med høy feber, i tillegg til eventuell gulgrønn neseflod, bør du kontakte veterinær, siden dette tyder på en alvorlig infeksjon. Det samme gjelder hvis hunden hoster mye, har langvarig høy eller tilbakevendende feber, eller hvis den har problemer med å puste, sier Bjølsen Opstad.
Ved mistanke om kennelhoste bør du ikke ta med hunden inn på klinikken før den skal undersøkes, siden den lett kan smitte andre hunder.
Bjølsen Opstad har fire råd som kan hjelpe hunden din hvis den har fått kennelhoste – og unngå at andre hunder blir smittet.
4 råd for hunder med kennelhoste
- Hold hunden din unna anstrengende aktiviteter inntil hosten har avtatt.
- Unngå trekk og varm, tørr luft. Det kan forverre hosten.
- Bruker du halsbånd på hunden, er det lurt å bytte til sele. Trykk mot luftstrupen vil øke hostingen.
- Kennelhoste er svært smittsomt. Informer derfor andre hundeeiere som hunden din har kontakt med, eventuelt også dagpass, og vær nøye med å vaske hendene hvis du er i kontakt med andre hunder. Hunden din bør vente til noen dager etter den er symptomfri med å omgås andre hunder.
Slik kan du unngå kennelhoste
Selv om hunden har hatt kennelhoste, kan den få det igjen senere. Den beste måten å forebygge sykdommen på er å vaksinere.
– Det finnes to vaksiner mot kennelhoste, og disse må hunden få årlig, forteller Bjølsen Opstad.
– Den ene vaksinerer mot parainfluensaviruset, mens den andre vaksinerer mot bakterien bordetella bronciseptica. Disse vaksinene gir ikke 100 prosent beskyttelse, men vil mildne symptomene ved en eventuell smitte.