Kim Wigaard kåret til Årets Ladejarl 2024.
Kim Wigaard har blitt kåret til Årets Ladejarl 2024 for sitt banebrytende arbeid med musikkens rolle i demensomsorgen. Gjennom sitt engasjement har han berørt hjertene til mange, spesielt gjennom TV-serien Demenskoret, hvor han på mesterlig vis har vist hvordan musikk kan forvandle liv, selv i de mest utfordrende situasjonene.
En hyllest til musikkens kraft
Prisen Årets Ladejarl, som er gitt av Reitan AS, deles ut til enkeltpersoner som har utmerket seg gjennom verdibasert ledelse. I år var det ingen overraskelse at Kim Wigaard ble trukket fram. Som dirigent for Demenskoret har han ikke bare ledet et kor, men også startet en folkebevegelse som har satt fokus på demens, en sykdom som rammer mange, men som fortsatt er omgitt av tabu og skam.
Gjennom musikkens universelle språk har Wigaard hjulpet både de som er rammet og deres pårørende til å finne lys i mørket.
Odd Reitan, som selv var til stede under seremonien, uttrykker det slik gjennom en pressemelding:
«Kim Wigaard viser hvordan musikk kan forvandle liv, spesielt for dem som lever med demens. Gjennom sin rolle som dirigent i Demenskoret har han vært en inspirasjonskilde for andre. Han skaper et miljø hvor alle, uansett alder eller helse, kan få oppleve glede og fellesskap.»
Fra Demenskoret til en nasjonal bevegelse
Wigaards innsats har ikke bare vært begrenset til ett kor. Gjennom sitt arbeid har han inspirert oppstarten av nærmere 200 nye demenskor over hele Norge. Dette er en utrolig prestasjon som viser hvor stor betydning musikken har for menneskers helse og velvære. Hans arbeid har bidratt til å bryte ned stigmaet som ofte er knyttet til demens, og har vist hvordan sang og musikk kan gi mening og verdi til menneskers liv, selv når alt annet kan føles utfordrende.
For Wigaard er prisen en anerkjennelse av mange års arbeid, men han ser det også som en hyllest til musikkens transformative kraft.
«Det er en stor ære for meg å bli Årets Ladejarl 2024, jeg er helt tom for ord! Denne prisen er en annerkjennelse av arbeidet mitt med demenssaken gjennom mange år, men enda viktigere en hyllest til kraften i musikken – og hvordan den kan forvandle liv,» sa Wigaard etter å ha mottatt prisen.
Musikk – en nøkkel til et inkluderende samfunn
Kim Wigaard har lenge vært en talsmann for musikkens betydning i demens- og eldreomsorgen. Han har fremhevet at musikk ikke bare kan samle mennesker, men også bidra til å lindre depresjon, angst og andre psykiske utfordringer som mange eldre står overfor. Han har også jobbet frivillig for å integrere musikk i flere samfunnssektorer, i håp om at musikk kan bli en naturlig del av livet – fra barndom til alderdom.
«Musikken samler oss, lindrer depresjon og angst, og er en av de beste ikke-medikamentelle behandlingsmetodene innen demens- og eldreomsorgen,» sier Wigaard.
Hans mål er nå å arbeide for at musikk får en større plass i skolen igjen, slik at kommende generasjoner kan dra nytte av musikkens mange helsemessige fordeler.
Et forbilde
Prisen Årets Ladejarl deles ut til personer som, gjennom sitt verdibaserte arbeid, har gjort en betydelig forskjell for andre. Kim Wigaard er et klart eksempel på dette, med sin utrettelige innsats for å skape et varmere og mer inkluderende samfunn.
Jurymedlem Berit Rian uttrykte det slik:
«Det er givende å få hedre et enkeltmenneske som gjør en forskjell for andre ved å skape noe verdifullt. Verdibasert tillitsledelse handler for meg om å få andre til å føle seg verdifulle og inkludert, det føler jeg Kim Wigaard er et godt eksempel på.»
For Wigaard er det ikke bare en pris for hans arbeid, men også en påminnelse om hvor viktig det er å bruke musikk som en brobygger i vanskelige situasjoner. Som han selv sier:
«TV-serien Demenskoret har jo resultert i en folkebevegelse. Sammen med hele teamet… fikk vi vist hele Norge hvor viktig musikken er i krisesituasjoner som i den mellom-menneskelige kommunikasjonen.»
LES OGSÅ: Dag Otto om diagnosen: Tøft for hele familien