Med tv-kameraene på slep startet Ingrid Gjessing Linhave og Kim Wigaard et kor for sangglade personer med demens. Sammen jobbet de frem mot målet: En konsert foran en fullsatt sal på selveste Chat Noir. Nå hedres de med UiOs Menneskerettighetspris for 2023.
– Jeg trengte bare å høre én setning om prosjektet før jeg ropte «ja!» Da jeg så på BBCs versjon, visste jeg etter ett sekund at dette kom til å bli det største og beste i mitt jobbliv noensinne, sa Ingrid Gjessing Linhave til ukebladet Her & Nå om hvordan det var å lede denne serien som ble en braksuksess fra dag én.
Med serien ønsket NRK å vise frem hele mennesket og alt koristene fremdeles mestrer, og slik bidra til økt kunnskap om demens og ikke minst belyse hvilken effekt musikk har på de som har fått sykdommen.
– Jeg er både pårørende som datter og som barnebarn. Og har forholdt meg til demens siden jeg var barn. Nå i voksen alder har jeg som pårørende fått kjenne på hvor tungt og tøft det er å prøve å skape en verdig, innholdsrik og god hverdag for den som har demens, fortalte Gjessing Linhave da serien ble presentert.
Aftenposten forteller at det i snitt var 670.000 seere som fulgte hver episode. Prosjektredaktør i NRK, Gitte Calmeyer, er overveldet over responsen og seertallene.
– Antall henvendelser kan sammenlignes med det vi fikk for «Skam» eller «Exit», sier Calmeyer til avisa.
Berører mange
Hun tror «Demenskoret» har truffet en nerve i befolkningen, og at de personlige vitnesbyrdene griper seerne. Mange er pårørende til demenssyke.
Ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen lever 101.000 personer i Norge med demenssykdom. I snitt har hver av dem fire pårørende.
Pågangen til Nasjonalforeningen for folkehelsens demenslinje ble doblet. Foreningen kunne fortelle at kommuner, rådmenn og ordførere tok kontakt med dem og lurte på hvordan de kan starte demenskor for sin lokalbefolkning.
– Jeg har aldri før fått maken til respons på noe jeg har gjort. Nå vil flere starte demenskor, sier Kim Wigaard til Aftenposten.
Han er Demenskorets dirigent og har selv vært pårørende. Faren hadde demenssykdom og døde for fem år siden.
Blir ny sesong
Tidligere i år ble det klart at det blir en ny sesong av den populære NRK-serien.
Innspillingen av andre sesong starter opp i slutten av august, og serien kommer på NRK i starten av 2024.
Demenskoret ble dannet i forbindelse med tv-serien, men koret har fortsatt etter at kameraene ble slått av. Nå har koret fått enda flere medlemmer, og de øver hver uke.
Kim Wigaard er fortsatt dirigent. Sammen med musikkterapeut Jelena Golubovic, har han ledet koret videre. Begge møtte vi i første sesong og de er med også i den nye sesongen.
– Jeg synes det er viktig og vakkert at vi får vise hvordan Demenskoret har det i dag. Prosjektet har skapt ringvirkninger landet over. Jeg tror mange av seerne ønsker å vite hvordan det går med koret vårt. Dette er serien jeg skulle ønske jeg hadde da jeg sto i den vanskeligste perioden som pårørende. Jeg føler at serien har synliggjort en gruppe mennesker som samfunnet hadde glemt, forteller Wigaard i en pressemelding fra NRK.
Vant gjev pris
Denne uken fikk Demenskoret overrekt UiOs Menneskerettighetspris for 2023.
Kim Wigaard er i ekstase over prisen, og på Instagram skriver han:
«H MY GAWD!!! 🙏🏻😭😭 Idag var mottakelsen av UiOs Menneskerettighetspris 2023! 😭😮💨 Dette vil jo ingen ende ta😳 Jeg er målløs! Tusen takk til juryen og tusen takk til alle involverte i prosjektet Demenskoret! Dette var en STOR dag for meg! ⭐️ Har aldri fått en pris før på den måten, jeg 😭😭😭❤️❤️❤️❤️ Savna dere @ingridgjessinglinhave og @jelenagolubovic13 ❤️ Denne prisen er til oss alle! ❤️ Følg med på Dagsrevyen lørdag 19:00 på NRK1 💋. «
Vi gratulerer så mye med en velfortjent pris! Trykk gjerne på deleknappen og send dine gratulasjoner du også!