Hjem Kjendisnytt Kim Wigaards hjerteskjærende familiehistorie : Et komplett kaos

Kim Wigaards hjerteskjærende familiehistorie : Et komplett kaos

Kim Wigaard er klar for en ny sesong av «Demenskoret». Nå forteller han om sitt personlige forhold til sykdommen.

På lørdag har sesong 2 av «Demenskoret» premiere.

Tv-serien om koret hvor alle sangerne har demens ble en seer-suksess da den kom på NRK i januar i fjor. Koret tok tv-seerne med storm, og over en million har sett første episode. Mange har ønsket å se mer, og nå opplyser NRK i en pressemelding at det den 10. februar er premiere på en ny sesong av «Demenskoret».

Nå har koret dobbelt så mange medlemmer og i andre sesong får sangerne nye utfordringer.

– I denne sesongen av «Demenskoret» når vi nye høyder med hårete mål. Dette må jo være Norges tøffeste og vakreste kor. Jeg er så stolt, sier dirigent Kim Wigaard som selv har hatt en far med demens.

Flyttet hjem for å hjelpe til

Kim Wigaard og hans søstre flyttet hjem for å hjelpe moren da faren endret personlighet. Faren ble først diagnostisert med spilleavhengighet. Noe Kim forteller om i et nytt intervju med Kamille. De skriver at mange med frontallappsdemens først blir diagnostisert som spillavhengige, da symptomene overlapper.

– Mamma trengte å jobbe mye for å ha råd til å beholde leiligheten, og vi måtte passe på pappa. Han hadde endret personlighet fra å være mammas beste venn til å lyve og gå bak ryggen hennes, sier Kim i intervjuet.

Kim har 2 søstre. Liza og Mari. Alle tre flyttet hjem til barndomshjemmet i den vanskelige tiden.

– Det gikk fem år før Tor fikk demensdiagnosen. Det var en forferdelig tidslomme. Alt var komplett kaos. Det var som å ta vare på et voksent barn. Språket ble fattig og hygienen dårlig, sier mamma Bente.

På Instagram har Kim flere ganger fortalt og demenssykdommen til faren, og savnet.

LES OGSÅ: Forskere har funnet ut at denne gruppen har 36 prosent større sannsynlighet for å utvikle demens

I oktober 2023 skrev Kim: «Gratulerer med dagen, Pappa 💔 Idag har jeg lest inn lydboken til «Musikkens Magi» og tenkt og fortalt mye om deg. Det var ganske trist og jeg måtte tørke en del tårer fordi det var så vanskelig de siste årene da demenssykdommen tok overhånd. Jeg vet du ikke kan forsvare deg, men jeg håper du vet at jeg gjør dette fordi det hjelper andre som står i det samme. Du var verdens beste pappa, selvom sykdommen gjorde alt annerledes. Savner deg og du er med meg og i hjertet mitt for alltid.»

Til teksten publiserte han det flotte bildet nedenfor.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Kim Wigaard
Kim Wigaard og faren. Foto: Privat

Den nye sesongen

Nå gleder Kim seg til å ta fatt på en ny sesong av «Demenskoret». Det betyr mye for han.

– Noe av det sterkeste er å se hvordan koristene blomstrer opp, kjenner på verdighet, mening og samhold til tross for en ensom diagnose, sier Kim og fortsetter:

– Jeg står ofte og gråter og dirigerer samtidig, mens tankene flyr til pappa.

Denne gang skal Demenskoret holde konsert sammen med Kringkastingsorkestret i Store studio.

Øvelsene er lagt til vakre Bogstad gård i Oslo. Her dukker musikalske gjester overraskende opp.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

kongeparet
Dronning Sonja og kong Harald er med på en korøvelse med Demenskoret på Bogstad gård i Oslo. Foto: NRK

I tillegg får koret storfint besøk av kongeparet. Kong Harald er nemlig høy beskytter for Nasjonalforeningen for folkehelsen, og det er deres lokalforening, Oslo Demensforening, som drifter koret. Kong Harald og dronning Sonja er til stede under en øvelse og spiser også lunsj med kormedlemmene.

Synger opera med barnekor

Kim Wigaard leder koret sammen med musikkterapeut og pianist Jelena Golubovic. De er ikke redd for å gi sangerne nye utfordringer.

Koret skal nemlig prøve seg på en helt ny sjanger – opera. I møte med denne krevende oppgaven, får de den beste støtten og hjelpen av Operaens barnekor.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

monica fra demenskoret
Monica er et av de nye medlemmene i Demenskoret. Hun synger solo under avslutningskonserten med KORK i Store studio. Foto: NRK

Sammen øver de to korene til konserten og opplever gleden ved at ulike generasjoner synger sammen. Glede og trygghet er viktige stikkord når koret skal lære seg noe nytt.

– Personer med demens kan ofte undervurderes. Utfordringene skal gi kormedlemmene noe å strekke seg etter, samtidig som de skal kjenne på mestring og glede. Da er det viktig at utfordringene er tilpasset koristene og at de føler trygghet og omsorg, sier Golubovic.

Sterke øyeblikk

Kim Wigaard forteller om mange sterke øyeblikk under innspilling av serien.

– Jeg synes det er ekstremt vakkert å se hvordan koristene støtter hverandre. Alle kan lære av Demenskorets åpenhet, vilje og mot.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Kim Wigaard
Kim Wigaard og Jelena Golubovic leder Demenskoret gjennom den andre sesongen. foto: NRK

– Det er også et øyeblikk under konserten hvor jeg knakk sammen for det ble så sterkt, forteller dirigenten.

Jelena Golubovic trekker også frem rausheten og kjærligheten kormedlemmene gir hverandre som de sterkeste øyeblikkene.

– Samtidig blir jeg både dypt rørt og full av respekt og beundring for det mot og den styrke koristene viser når de står foran en fullsatt sal og synger, sier hun.

Nye og gamle kormedlemmer

I andre sesong får seerne et gjensyn med koristene vi ble kjent med i første sesong. Vi får innblikk i hvordan sykdommen utvikler seg over tid. Serien viser at tiden i koret har kommet til veis ende for en av koristene. Det er også flere kormedlemmer fra første sesong som dessverre ikke er med i den nye sesongen.

Samtidig får seerne bli kjent med de nye, flotte koristene som har startet i koret.

Publikum vil også få innblikk i noe av det som rører seg innenfor forskning på demens.

Ønsker å bekjempe stigma

Til nå har 1 057 000 sett den første episoden av sesong 1, og 903 000 har i snitt sett hver episode. Serien har fått en rekke priser, blant annet Demensprisen for Oslo, Gullrutens publikumspris og UiOs menneskerettspris.

Prosjektredaktør i NRK, Gitte Calmeyer, forteller at NRK og produksjonsselskapet Nordisk Banijay hadde som ambisjon for første sesong å stikke hull på stigmaet som var forbundet med demenssykdom.

– I tillegg håpet vi at flere ville bli inspirert til å starte kor og andre aktiviteter for å skape en meningsfull hverdag for mennesker med demens. Dette skjedde til gagns, og det stod klart for oss at serien åpnet et lukket og vondt område, sier Calmeyer.

– I andre sesong ønsker vi å fortsette å vise at mennesker som har fått sykdommen må få bruke seg selv og sine evner og gjennom dette kjenne at man har et verdig liv, sier redaktøren.

Ragnhild Seierstad i Nordisk Banijay er produsent for “Demenskoret” og har jobbet med tv-serien i flere år.

– Nå i sesong 2 har vi fått mulighet til å gå enda mer i dybden. Vi gleder oss til å gi seerne et gjensyn med koret og sammen fortsette med å skape økt bevissthet rundt demenssykdom, sier hun.

Premiere

Serien er på fire episoder pluss en ekstra episode som viser hele konserten. Premieren er lørdag 10. februar på NRK1 og i NRK TV. Alle episodene slippes samtidig i NRK TV.

Tags:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com